Investiție majoră în România: Hanwha construiește o fabrică de armament

Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Fabrică / FOTO: Freepik
Fabrică / FOTO: Freepik
Ceea ce înseamnă sute de locuri de muncă. 

Compania sud-coreeană Hanwha intenționează să construiască, în următorii doi ani, o fabrică de armament în județul Dâmbovița, astfel încât “Romania sa devină un hub regional pentru sisteme”, mentenanță și reparații. Anunțul a fost făcut de Michael Coulter, CEO Hanwha Global Defense, într-o întâlnire cu jurnaliști români.

Consolidarea industriei regionale și achizițiile locale

Michael Coulter a subliniat că soluția cea mai eficientă pentru a răspunde provocărilor actuale este consolidarea industriilor regionale și achizițiile locale. „Pe lângă exportarea produsului nostru, ceea ce se va întâmpla în continuare, am dori să activăm local pe piețele noastre strategice", a declarat el.

România, hub pentru operațiunile din Europa

Coulter a evidențiat faptul că România joacă un rol important în strategia Hanwha, având în vedere nevoia de consolidare industrială în regiune. „Aici, în România, este o nevoie de consolidare industrială și aici ne concentrăm să livrăm obuzierele K9 și K10. Suntem în mijlocul procesului de a construi o fabrică, unde vom produce componente. În prima fază vom livra direct, din cauza nevoii stringente, dar, pe parcurs, vom aduce producția K9 și K10 în România", a explicat CEO-ul Hanwha.

Construcția fabricii și colaborarea cu parteneri locali

Potrivit declarațiilor lui Coulter, compania intenționează să finalizeze construcția fabricii în aproximativ doi ani, estimând că lucrările vor începe în primul trimestru al anului viitor. „Se fac eforturi pentru accelerarea procesului”, a adăugat el.

Locația fabricii va fi în județul Dâmbovița, iar Hanwha lucrează deja îndeaproape cu autoritățile locale și naționale pentru a obține toate autorizațiile necesare. „Lucrăm îndeaproape cu autoritățile locale și naționale, pentru a avea toate autorizațiile necesare", a punctat Coulter.

În plus, compania sud-coreeană va colabora cu furnizori locali, printre care Pro Optica și Iveco, pentru a construi fabrica și a produce componentele necesare. „Prioritatea noastră este livrarea obuzierelor K9 și K10, conform înțelegerii cu Guvernul român. De asemenea, ideea este să putem produce componente, să putem face mentenanță și reparații aici, în România", a adăugat el.

Un impact semnificativ asupra pieței muncii din România

Coulter a estimat că fabrica din România ”ar putea duce la crearea a până la 2.000 de locuri de muncă, dar acest lucru va depinde în mare măsură de comenzile viitoare pe care le vor avea, de tipul lucrărilor de întreținere și reparații, precum și de alte solicitări care vor veni spre fabrică”. De asemenea, specialiștii români vor putea beneficia de școlarizare în Coreea de Sud sau vor urma cursuri cu traineri sud-coreeni. „Cred că avem o bază suficientă în Dâmbovița pentru început, dar cu siguranță ne vom axa pe dezvoltarea forței de muncă. Ne vom concentra pe dezvoltarea talentelor", a spus Coulter.

Contractul de furnizare cu Ministerul Apărării Naționale

În iulie 2024, Hanwha Aerospace și Ministerul Apărării Naționale din România au semnat un contract pentru furnizarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 și a 36 de vehicule de realimentare cu muniție K10, în valoare de aproximativ un miliard de dolari. Prin acest contract, România va deveni a zecea țară care operează obuzierele K9, iar dintre statele membre NATO, va fi a șasea țară utilizatoare de aceste vehicule de calibru 155 mm.

„România va deveni, de asemenea, al treilea operator global al vehiculului K10, care oferă o capacitate de reaprovizionare complet automatizată”, a subliniat Coulter.

Livrările vor începe în curând

Conform contractului, Hanwha va livra vehiculele în etape pe parcursul următorilor cinci ani. Prima livrare va avea loc până la începutul anului 2027, iar majoritatea vehiculelor vor fi fabricate în România, cu o implicare extinsă a furnizorilor locali. Livrările vor fi realizate în trei tranșe: 18 obuziere K9 și 12 vehicule K10 la prima livrare, urmate de livrări succesive.

Termenele de livrare și planurile viitoare

Termenul de livrare pentru primul sistem este de 30 de luni de la semnarea contractului, pentru al doilea - 40 de luni, iar pentru al treilea - 60 de luni. Aceste livrări vor marca un pas important pentru modernizarea capacităților de apărare ale României și consolidarea industriei de apărare din regiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel