Investiții și apostolii austerității. Profesorul Mircea Coșea: ”Pe mine acest lucru mă deranjează”

Autor: Mircea Coşea
Data actualizării:
Data publicării:
Profesorul Mircea Coșea
Profesorul Mircea Coșea
Profesorul de economie Mircea Coșea a vorbit, într-o emisiune a postului de televiziune Antena3 CNN, despre caltatea investițiilor și valoarea locurilor de muncă, despre ritmul de îndatorare și cel al creșterii economice. ”Avem o strategie sau cine vine face ce vrea, face cum vrea”, a întrebat retoric, reputatul specialist. 

Avem mai multe investiții, creșterea economică este pe plus, chiar dacă a fost corectată de INS ca valoare, dar ce se întâmplă cu deficitul comercial? Continuăm să importăm tot mai mult? Cu alte cuvinte, în loc să consumăm ce producem noi, consumăm ce produc alții. Adică ne exportăm banii, ne exportăm surplusul, profitul, plasându-l în buzunarele altora. Este foarte bine că au crescut investițiile, dar deficitul de cont curent - cât cumpărăm de la alții față de cât le vindem noi lor este în defavoarea României și este în creștere 

Să fie atent ce scriu alții

”Cu tot respectul pentru funcție, dar domnul premier ar trebui să fie mai atent cu ce scriu alții în numele domniei sale”, a declarat, înainte de toate, profesorul de economie Mircea Coșea comentând declarația lui Marcel Ciolacu, potrivit căruia ”apostolii austerității au greșit din nou! Statisticile publicate de BNR arată că, în primele 4 luni ale acestui an, investiţiile străine au crescut semnificativ, ajungând la 3,2 miliarde euro, o creştere de 34% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În timp ce unii fac doar circ, investitorii se concentrează pe realitatea cifrelor şi a oportunităţilor pe care le oferă economia românească”.

Ia numai ce-i convine 

În primul rând, a continuat profesorul de economie, ”pe mine tonul acesta mă deranjează: apostolii austerității au greșit. Cine sunt acești apostoli ai austerității? A fost cineva în România care să fi avut un astfel de rol? Nicidecum. Pe de altă parte, dacă luăm toate cifrele prezentate în ultimele zile de BNR și INS vedem că este o apreciere pe care domnul premier, prin cel care a scris acea declarație, ia numai ce-i convine dintr-o realitate care nu poate fi criticată. 

Ceea ce este foarte bine!

România se menține pe o creștere economică, este adevărat foarte mică, bazată în ultima perioadă pe niște locomotive foarte curioase - spectacole, amenzi, taxe, impozite și așa mai departe. În orice caz, așa ne informează INS-ul, conform căruia spectacolele au contribuit la creșterea economică. Ceea ce este foarte bine, pentru dă, dacă în România vor crește cheltuielile pentru cultură, eu sunt extrem de mulțumit, pentru că a avut o cădere extraordinară în ultimii 30 de ani. 

Sunt date statistice

Dar, tot ceea ce înseamnă investiție în România înseamnă o debalansare a deficitului comercial, în principal, și a deficitului de cont curent. În momentul în care se spune statistic, nu apostolii, statistic, că importăm 70% sau peste din ceea ce consumăm, adică alimente dar și bunuri de capital, asta înseamnă că tot ce investim se importă în mare parte. 

Totul este perfect, dar .... 

În al doilea rând, ritmul îndatorării e mai mare decât ritmul creșterii economice și decât ritmul creșterii investițiilor. Iar îndatorarea contează foarte mult”, a enumerat Mircea Coșea în cadrul emisiunii Income. 

În al treilea rând, a continuat el, ”totul este perfect, dar să vedem și ce investiții se fac. Dacă vom compara investițiile din România cu capital străin față de investițiile din alte două țări - Polonia și Ungaria -, veți vedea că, de fapt, noi suntem pe treapta a noua a revoluției industriale, în timp ce ele sunt pe treapta patru. Noi spunem că facem investiții în cărămizi infractare, în detergenți, în ambalaje de carton. Ei fac în cu totul altceva, în baterii, în mașini electrice și alte lucruri. 

De ce avem noi nevoie? 

Să ne uităm, prin urmare, și la calitatea investițiilor, pentru că de aici pleacă numărul locurilor de muncă, ba mai mult, valoarea locului de muncă. Eu nu critic”, a subliniat profesorul Mircea Coșea. ”Cred că am fost printre primii care au cerut să îndulcim tonul criticii. Pentru că lucrurile se schimbă în favoarea României. Dar să nu exagerăm. Problema care se pune însă acum este cât se poate de clară. Când faci o declarație trebuie să ai contextul, imaginea completă, pentru că sunt lucruri bune, dar sunt și foarte multe alte lucruri care trebui judecate. De ce avem noi nevoie? De o strategie a investițiilor. Avem așa ceva? Sau cine vine face ce vrea, face cum vrea”, a spus profesorul de economie, subliniind că este nevoie de o discuție pe perspective și pe priorități. Altfel, discutăm doar așa, ca să ne bucurăm că azi e soare și nu plouă.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Centrală Europeană
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI
Donald Trump
Vama Giurgiu
Transgaz
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
UE are nevoie de forță de muncă
BCE
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Furnizorii de energie, luați la control de ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Termocentrala
Dolari și euro
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
WhatsApp / FOTO: Freepik
Ghișeu
Persoană în scaun cu rotile / Foto: Freepik
Fidelis
În magazin / FOTO: Freepik

Programul magazinelor de Paște

 Magazinele marilor lanţuri de retail din România vor fi închise în prima zi...

Bill Gates / Foto: World Economic Forum / Flickr

Bill Gates dezvăluie ce moștenire vor primi copiii lui

Bill Gates a confirmat, încă o dată, că nu va lăsa...

Foto cu caracter ilustrativ: Freepik.com
Harvard / FOTO: Wikipedia
SUA vs China / sursa foto: Freepik.com

SUA-China: Confruntarea titanilor

Pe fondul escaladării războiului comercial dintre Statele Unite și China, un...


pixel