Investiții și apostolii austerității. Profesorul Mircea Coșea: ”Pe mine acest lucru mă deranjează”
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Profesorul Mircea Coșea
Profesorul Mircea Coșea
Profesorul de economie Mircea Coșea a vorbit, într-o emisiune a postului de televiziune Antena3 CNN, despre caltatea investițiilor și valoarea locurilor de muncă, despre ritmul de îndatorare și cel al creșterii economice. ”Avem o strategie sau cine vine face ce vrea, face cum vrea”, a întrebat retoric, reputatul specialist. 

Avem mai multe investiții, creșterea economică este pe plus, chiar dacă a fost corectată de INS ca valoare, dar ce se întâmplă cu deficitul comercial? Continuăm să importăm tot mai mult? Cu alte cuvinte, în loc să consumăm ce producem noi, consumăm ce produc alții. Adică ne exportăm banii, ne exportăm surplusul, profitul, plasându-l în buzunarele altora. Este foarte bine că au crescut investițiile, dar deficitul de cont curent - cât cumpărăm de la alții față de cât le vindem noi lor este în defavoarea României și este în creștere 

Să fie atent ce scriu alții

”Cu tot respectul pentru funcție, dar domnul premier ar trebui să fie mai atent cu ce scriu alții în numele domniei sale”, a declarat, înainte de toate, profesorul de economie Mircea Coșea comentând declarația lui Marcel Ciolacu, potrivit căruia ”apostolii austerității au greșit din nou! Statisticile publicate de BNR arată că, în primele 4 luni ale acestui an, investiţiile străine au crescut semnificativ, ajungând la 3,2 miliarde euro, o creştere de 34% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În timp ce unii fac doar circ, investitorii se concentrează pe realitatea cifrelor şi a oportunităţilor pe care le oferă economia românească”.

Ia numai ce-i convine 

În primul rând, a continuat profesorul de economie, ”pe mine tonul acesta mă deranjează: apostolii austerității au greșit. Cine sunt acești apostoli ai austerității? A fost cineva în România care să fi avut un astfel de rol? Nicidecum. Pe de altă parte, dacă luăm toate cifrele prezentate în ultimele zile de BNR și INS vedem că este o apreciere pe care domnul premier, prin cel care a scris acea declarație, ia numai ce-i convine dintr-o realitate care nu poate fi criticată. 

Ceea ce este foarte bine!

România se menține pe o creștere economică, este adevărat foarte mică, bazată în ultima perioadă pe niște locomotive foarte curioase - spectacole, amenzi, taxe, impozite și așa mai departe. În orice caz, așa ne informează INS-ul, conform căruia spectacolele au contribuit la creșterea economică. Ceea ce este foarte bine, pentru dă, dacă în România vor crește cheltuielile pentru cultură, eu sunt extrem de mulțumit, pentru că a avut o cădere extraordinară în ultimii 30 de ani. 

Sunt date statistice

Dar, tot ceea ce înseamnă investiție în România înseamnă o debalansare a deficitului comercial, în principal, și a deficitului de cont curent. În momentul în care se spune statistic, nu apostolii, statistic, că importăm 70% sau peste din ceea ce consumăm, adică alimente dar și bunuri de capital, asta înseamnă că tot ce investim se importă în mare parte. 

Totul este perfect, dar .... 

În al doilea rând, ritmul îndatorării e mai mare decât ritmul creșterii economice și decât ritmul creșterii investițiilor. Iar îndatorarea contează foarte mult”, a enumerat Mircea Coșea în cadrul emisiunii Income. 

În al treilea rând, a continuat el, ”totul este perfect, dar să vedem și ce investiții se fac. Dacă vom compara investițiile din România cu capital străin față de investițiile din alte două țări - Polonia și Ungaria -, veți vedea că, de fapt, noi suntem pe treapta a noua a revoluției industriale, în timp ce ele sunt pe treapta patru. Noi spunem că facem investiții în cărămizi infractare, în detergenți, în ambalaje de carton. Ei fac în cu totul altceva, în baterii, în mașini electrice și alte lucruri. 

De ce avem noi nevoie? 

Să ne uităm, prin urmare, și la calitatea investițiilor, pentru că de aici pleacă numărul locurilor de muncă, ba mai mult, valoarea locului de muncă. Eu nu critic”, a subliniat profesorul Mircea Coșea. ”Cred că am fost printre primii care au cerut să îndulcim tonul criticii. Pentru că lucrurile se schimbă în favoarea României. Dar să nu exagerăm. Problema care se pune însă acum este cât se poate de clară. Când faci o declarație trebuie să ai contextul, imaginea completă, pentru că sunt lucruri bune, dar sunt și foarte multe alte lucruri care trebui judecate. De ce avem noi nevoie? De o strategie a investițiilor. Avem așa ceva? Sau cine vine face ce vrea, face cum vrea”, a spus profesorul de economie, subliniind că este nevoie de o discuție pe perspective și pe priorități. Altfel, discutăm doar așa, ca să ne bucurăm că azi e soare și nu plouă.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

La benzinărie / FOTO: Unsplash
Un proces care se va întinde pe mai mulți ani
Știrile dimineții
Joe Biden / FOTO: Facebook White House
Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
La ce lucrează ANRE

ANRE plafonează prețul energiei pe piața de echilibrare

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul...

Cei care își rezervă vacanțele prin Booking.com trebuie să fie atenți / Foto: Freepik

Avertizare privind mesajele false de la Booking.com

Popularitatea platformei de rezervări pentru vacanţe,...

O sondă de foraj petrolier s-a prăbușit în Turcia

Agențiile străine de presă scriu despre doi răniți și un...

REMAT

O nouă etapă de înscrieri în Programul Rabla Plus 2024

Începând de luni, 22 iulie 2024, ora 10:00,...

Programator / FOTO: Freepik

Pana informatică globală a alimentat teorii ale conspirației

Teoriile conspirației au înflorit pe rețelele sociale...

Seismografe
Rețelele de spionaj ale Rusiei se regenerează / Ilustrație: Oana Pavelescu / DCBusiness

FT: Spionii ruși au reluat cumpărarea de scule din Germania

Companii cu legături la o rețea rusă de spionaj au...

Jaume Collboni / Foto: Press Cambrabcn / Flickr
JD Vance / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Copii / Foto: Oana Pavelescu
Fructe pe o tarabă din piață / Foto: Freepik
Telefon

Google va elimina mii de aplicații din Play Store

Dezvoltatorii de aplicații au fost avertizați deja.

Coca / sursa foto: Freepik.com
Știrile dimineții
Călătorii așteaptă îmbarcarea așezați pe jos / Foto: Ioana Duță
Microsoft / Foto: Arhivă
Tren deraiat / Foto: Replica Online

Călătoriile cu trenul au devenit sport extrem în România

Căile Ferate din România se mai țin în doar câteva...

Plata cu numerar / FOTO: Freepik
Încghețată Ben & Jerry's

Unilever își vinde afacerea cu înghețată

Unilever a demarat discuțiile inițiale cu firmele de...

CNAS anunță că începe marea modernizare

CNAS va avea un nou sistem informatic

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va avea,...

Start-Up Nation
Proiect energetic solar inovativ / sursa foto: CGNT

pixel