Entuziaștii sectorului - și sunt mulți - susțin că acordul de preluare a Credit Suisse Group AG de către UBS Group AG a eliminat dintr-o lovitură un obstacol major, de ani de zile, pentru industria bancară europeană, explică Bloomberg. Aceștia consideră că acest lucru va fi suficient pentru a readuce atenția asupra factorilor care au condus la revenirea fulminantă a băncilor europene din octombrie-martie - evaluările ieftine ale acțiunilor și subperformanța acestora în raport cu randamentele obligațiunilor.
"Suntem de părere că, în 6-12 luni, băncile europene vor fi mai sus decât sunt acum", a declarat Alexandre Hezez, director de investiții la Group Richelieu, un manager de active cu sediul la Paris. "Nu se poate spune că sectorul este supraevaluat. Se așteaptă ca rezultatele din acest an să fie bune, nu vedem o schimbare semnificativă."
Sectorul bancar european și-a revenit
Cumpărătorii de dip-uri au intervenit după căderile de la începutul zilei de luni de la bursă, care au fost declanșate de îngrijorările legate de anumite părți ale acordului de urgență încheiat duminică seara între Credit Suisse și UBS. Mai mulți strategi au aplaudat asocierea, Max Kettner de la HSBC descriindu-se ca fiind "mult mai încrezător".
Kettner a remarcat că prețurile acțiunilor băncilor din Europa încorporează deja foarte multe vești proaste, indicele lor scăzând cu aproximativ 16% în martie.
"Sentimentul s-a dus și s-a devalorizat suficient de mult până la niveluri pesimiste încât aș fi foarte-foarte atent să arunc acum prosopul pe opinii constructive", a adăugat el.
Ultimele două săptămâni au fost o perioadă de coșmar pentru băncile europene, care au început să iasă din marasm abia în octombrie anul trecut, după ce au fost zdrobite de ani de zile de rate ale dobânzii sub zero. Vânzarea din martie a lovit puternic evaluările băncilor europene, readucându-le la nivelul din octombrie. Raportul mediu preț-beneficiu se situează în prezent în jurul valorii de 6,5 ori câștigurile viitoare, nu departe de nivelurile înregistrate în timpul crizelor anterioare, inclusiv în 2008 sau 2011.
Sectorul oferă acum cel mai mare randament al dividendelor forward din Europa, de aproximativ 7,6%.
SUA, încă îngrijorate
"Cred că băncile europene sunt solide și rezistente", a declarat Simon Outin, șeful global al departamentului de cercetare a creditelor financiare la Allianz Global Investors. "Pentru mine, sectorul este solid, în ceea ce privește solvabilitatea, în ceea ce privește lichiditatea. Nu suntem în 2008, chiar nu suntem".
Îngrijorările nu s-au încheiat nici pe departe. Autoritățile americane se luptă pentru a preveni posibilele fugă de depozite la băncile regionale. Creșterea ratelor dobânzilor și înăsprirea condițiilor financiare anunță probabil o recesiune. O creștere a costurilor de asigurare împotriva riscului de neplată la Deutsche Bank AG arată că temerile legate de contagiune persistă. Așadar, dacă taurii vor ajunge în cele din urmă în vârf depinde acum de câteva lucruri.
În primul rând, de cât de bine se descurcă băncile centrale în următoarea fază a luptei lor împotriva inflației și de cât de gravă ar putea fi recesiunea anticipată. De obicei, băncile au performanțe bune atunci când ratele dobânzilor și randamentele obligațiunilor cresc, dar nu și în timpul recesiunilor economice. Analiștii consideră că randamentele actuale ale obligațiunilor din zona euro implică încă o anumită creștere pentru acțiunile băncilor, având în vedere că acestea nu au surprins pe deplin creșterea costurilor de împrumut de anul trecut.
Investitorii urmăresc, de asemenea, să vadă cum vor calma factorii de decizie politică agitația din jurul obligațiunilor Additional Tier 1 ale Credit Suisse - cea mai riscantă categorie de obligațiuni ai căror deținători au fost eliminați în urma fuziunii. O prăbușire a datoriilor AT1 ale altor creditori europeni trezește temeri legate de o criză pe această piață, care a fost o sursă cheie de finanțare pentru bănci după criza din 2008.
"Riscul este ca toate obligațiunile AT1 să se prăbușească - deci dincolo de Credit Suisse. Acest lucru va pune o presiune majoră asupra ratelor financiare ale băncilor", a declarat Charles-Henry Monchau, director de investiții la Banque SYZ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...