Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Haosul politic din toamnă şi creşterea preţurilor au blocat investiţiile în construcţii de infrastructură, care au scăzut cu peste 10% în T4/2021. Scăderea din construcţii inginereşti, adică investiţiile publice în infrastructură, a contribuit la scăderea PIB din T4/2021 faţă de T3.
Construcţiile de infrastructură au scăzut cu peste 10% în ultimul trimestru din 2021, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Evoluţia volumului construcţiilor de infrastructură (construcţii inginereşti), cea mai importantă componentă a sectorului de construcţii, arată că investiţiile publice în infrastructură au scăzut, mai ales în toamnă, când a început criza politică care a durat mai bine de două luni, scrie ZF, citat de Mediafax.
Cristian Erbaşu, proprietarul Construcţii Erbaşu, spune că sunt două motive pentru care volumul de lucrări de construcţii a scăzut: creşterea preţurilor materiilor prime şi faptul că a fost o perioadă în care bugetele de investiţii publice au fost limitate şi licitaţiile publice au fost într-o perioadă de pauză.
„Scăderea a fost mai ales în a doua parte a anului şi a fost în perioada în care firmele de construcţii au fost cele mai afectate de creşterile de preţuri. Peste acest lucru s-a suprapus şi o oarecare limitare a bugetelor aferente investiţiilor. În ultimele două luni au reapărut licitaţiile publice, dar a fost o perioadă de pauză în care au lipsit, prin urmare nu s-au încheiat noi contracte“, explică Cristian Erbaşu.
Citeşte şi: Preţuri mai MICI la energie. Ce trebuie făcut
De asemenea, datele de la Finanţe privind cheltuielile de capital, adică investiţiile din bugetul de stat, arată că în septembrie 2021, prima lună de criză politică, investiţiile de la bugetul de stat au fost de 1,9 mld. lei, în scădere cu 50% faţă de septembrie 2020, când cheltuielile de capital au fost de 3,8 mld. lei.
„Impactul scăderii este semnificativ, având în vedere că în perioada anterioară construcţiile au avut o dinamică foarte bună şi au influenţat pozitiv rezultatele PIB. Scăderea se înregistrează la infrastructură şi este în legătură cu investiţiile publice. Fără îndoială că bănuiala este că dezorientarea politică de la finalul anului a avut acest efect“, spune Aurelian Dochia, analist economic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...