Potrivit co-fondatorului companiei Grantham, Mayo, Van Otterloo & Co, cu sediul în Boston, omul care a prevăzut prăbușirea dot-com și criza economică globală, "există doar o cantitate limitată de petrol ieftin, nichel ieftin, cupru ieftin, iar noi începem să ne apropiem de unele dintre aceste limite".
"Schimbările climatice sunt însoțite de inundații nemaipomenite, de secete cumplite, dar și o de creștere alarmantă a temperaturilor - nimic din toate acestea nu face mai ușoară activitatea agricolă", a subliniat el. - Natura începe să scârțâie", a atras el atenția.
Grantham a arătat că, pe fondul penuriei de materii prime, generația baby-boomer (cei născuți între 1946 și 1964) se retrage la pensie, iar rata natalității este în scădere.
În același timp, tensiunile geopolitice sunt în creștere, tendințe care se manifestă de zeci de ani și care nu pot fi oprite. Va fi nevoie de zeci de ani pentru a repara pierderile, a adăugat el.
"Dacă ai impresia că poți suporta 10, 20 sau chiar 30 de ani, ești invitatul meu. Dar istoria spune că mulți dintre noi, oamenii, nu vor putea rezista", a spus Grantham.
Citește și Criza energetică. Bogdan Chirițoiu: Să nu căutăm acum ţap ispăşitor la noi în curte
Jeremy Grantham este unul dintre cei mai cunoscuți și mai respectați investitori din lume. Anterior, el a identificat cu precizie bulele de pe piață.
Cu toate acestea, unii analiști consideră că Grantham este excesiv de pesimist în ceea ce privește piața bursieră. În toamna anului 2021, el a prezis o nouă Mare Depresiune în SUA.
Investitorul a vorbit despre scăderea S&P 500 cu aproape 50 de procente și a susținut că Rezerva Federală nu poate face nimic pentru a preveni acest lucru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Firmele mici care au intrat în...
Dobânzile interbancare ROBOR...
Banca Națională a României...
Calitatea transportului pe calea ferată a intrat în...
Grupul austriac OMV a anunţat,...
Vasile Marica va fi prezent la...
Bulgaria se pregăteşte să îşi...
Trump declanșează un nou val de...
Proiectul de lege privind unele...
România ar trebui să renunţe la...
BET continuă tendința...
O companie americană închide în...
Deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, nivelul...
Dolarul s-a apreciat luni în...
Musk anunţă că lansează un...
Banca Națională a României a...
Liberalizarea prețului la...
Guvernul României ia măsurile...
Guvernul lansează aplicația...
Dobânzile pe piața interbancară...
AUR depășește 40% în intenția...
Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...