Investitorii Meta, înfuriați: Zuckerberg cheltuie prea mulți bani
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg
Unii dintre cei mai mari acționari ai Meta s-au aliniat pentru a-și descărca furia pe administrația companiei, după ce aceasta a șocat Wall Street cu planurile sale de a-și intensifica efortul de a construi metauniversul, un concept al lui Zuckerberg care se dovedește a fi o mare pierdere de bani.

Chiar și după ce 74 % din valoarea inventarului Meta s-a evaporat în mai puțin peste 12 luni Mark Zuckerberg nu renunță la proiectul său în ciuda protestelor vehemente ale investitorilor, notează Financial Times.

Acțiunile Meta s-au prăbușit cu 25% joi, după ce compania a dezvăluit că pierderile de la Reality Labs, divizia sa care construiește metaversul, se vor dezvolta "semnificativ" în 2023, după ce au ajuns la 9,4 miliarde de dolari în primele 9 luni ale acestei perioade de 12 luni. Investitorii fuseseră, în plus, surprinși de o altă creștere vertiginoasă a cheltuielilor de capital despre care Meta a menționat că va devora până la 39 de miliarde de dolari în următoarele 12 luni, mai mult decât dublul măsurii din 2021.

"Dacă orice altă companie ar fi făcut acest lucru, ați fi avut investitori care ar fi protestat în scris, ar fi propus liste alternative de directori, ar fi cerut schimbări", a menționat Jim Tierney, director de finanțare pentru dezvoltare în SUA la AllianceBernstein, un acționar Meta. "Cred că Mark a auzit foarte clar ce au vrut investitorii. El a luat o decizie".

Furia s-a revărsat în conferințele cu administrația, la câteva dintre acestea Zuckerberg a participat personal după ce Meta a șocat Wall Street cu planurile sale de cheltuieli, miercuri seara târziu.

"Zuckerberg a fost surd la tonul comunității de investitori, dublând totul", a explicat David Older, șeful departamentului de acțiuni al Carmignac, un supraveghetor de active în valoare de 33,2 miliarde de euro, care deține participații la Amazon, Microsoft și Google, dar nu și la Meta. "Calendarul pentru metavers este foarte întins. Nu cred că veți ști dacă este o mișcare corectă decât peste cinci sau zece ani".

Întrebat ce efect va avea nemulțumirea acționarilor asupra planurilor sale, un purtător de cuvânt al Meta a menționat că: "Apreciem opiniile investitorilor noștri și ne angajăm în mod regulat cu ei pentru a-i asigura că suntem conștienți de perspectivele lor respective."

La fel ca multe corporații, Meta organizează în mod frecvent conferințe în zilele de după analiza rezultatelor trimestriale, în ciuda faptului că Zuckerberg poate ignora opiniile investitorilor. Cofondatorul Meta deține 13% din capitalul social al firmei, însă controlează 54,4% din voturi prin intermediul unei anumite clase de acțiuni.

Purtătorul de cuvânt nu a vrut să spună dacă plângerile au dus sau nu la un nou dialog în cadrul companiei cu privire la amploarea cheltuielilor sale, însă a menționat că: "Echipa de conducere a Meta, cu supravegherea Consiliului de Administrație, se concentrează pe executarea priorităților cheie ale companiei, cu gândul de a crea valoare pe termen lung pentru acționari".

Frustrarea acționarilor față de managementul privat al lui Zuckerberg asupra corporației s-a accentuat în ultima vreme, deoarece corporația s-a aflat în centrul unor controverse repetate privind dezinformarea și confidențialitatea și pentru că a pariat mult pe metavers. O propunere a acționarilor de eliminare a acțiunilor cu drept de vot a obținut 28% din voturi la adunarea anuală a acționarilor Meta la începutul acestei luni, indiferent de participația majoritară a lui Zuckerberg. Aceasta a fost în creștere față de ajutorul de 17 procente pe care o propunere identică l-a obținut în 2014.

Citește și: Lovitură dură pentru Zuckerberg din partea unui major investitor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel