Ioan Popa (Transavia): Nici în 10 ani nu vom produce necesarul de carne de porc

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Carne / FOTO: Freepik
Carne / FOTO: Freepik
România își acoperă integral necesarul de carne de pui din producția internă și are chiar și capacități de export, a declarat Ioan Popa, președintele și fondatorul Transavia, în cadrul unei conferințe de specialitate.

Problema cărnii de porc

Dacă în ceea ce privește carnea de pui România este complet autosuficientă, situația este radical diferită pentru alte tipuri de carne. „Avem o mare problemă cu carnea de porc, peste 85% din consumul intern fiind acoperit din import. La carnea de vită, deși nu avem un consum ridicat, suntem destul de deficitari. Nici în următorii 10 ani nu vom reuși să producem suficientă carne de porc pentru a acoperi consumul național, deoarece există probleme majore pe care statul nu le rezolvă. Nimeni nu mai investește într-un sector cu riscuri uriașe și fără susținere din partea autorităților”, a explicat Popa.

Vaccinarea, soluția ignorată 

Fondatorul Transavia subliniază că bolile virale care afectează sectorul zootehnic pot fi eradicate doar prin vaccinare, însă autoritățile europene ezită să adopte această soluție. „La nivel mondial, ne confruntăm cu gripa aviară și pesta porcină. Acestea sunt boli virale și pot fi combătute doar prin vaccinare, fie că vorbim de păsări, animale sau oameni. Unele țări vaccinează păsările împotriva gripei aviare. Noi, în Europa, cu fiţele pe care le avem în cap şi alţii, probabil şi americanii, din diverse motive pe care nu le discutăm aici - că sunt treburi de specialitate şi putem avea opinii diferite - nu rezolvăm asta. Aceeaşi problemă este cu pesta porcină. Dacă nu rezolvăm vânatul şi nici nu vaccinăm, nu avem nicio şansă să rezolvăm problema asta niciodată", a avertizat Popa.

Piedici birocratice

În ciuda provocărilor din industrie, Transavia continuă să crească, fără ajutoare de stat sau finanțare externă. „Compania funcționează fără credite, fără fonduri europene sau alte programe de sprijin. Avem nevoie de spații de producție pentru a ne dezvolta, iar în prezent deținem circa 1 milion de metri pătrați și continuăm să construim. Sper ca anul acesta să mai adaug 100.000 de metri pătrați. Mi-am propus ca, în următorii cinci ani, să îmi triplez cifra de afaceri și profitul”, a declarat Ioan Popa.

Relația cu statul rămâne însă un obstacol major pentru dezvoltarea afacerilor. „E greu de crezut că vom putea avea un parteneriat cu statul. Relațiile se deteriorează, iar birocrația ne îngreunează investițiile. Este normal să aștept doi ani pentru o autorizație de construcție? Statul pare să nu fie interesat de contribuțiile noastre, dar ar trebui să-i pese de taxele plătite și de locurile de muncă generate. Nu există zi fără un control al unei instituții a statului. Ne găsesc mereu în regulă, dar poate ar trebui să meargă și în alte locuri unde problemele sunt reale”, a concluzionat Popa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Prelungitor

Schema de plafonare: Cine plătește cu adevărat nota de plată

Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației...

La ghișeu

Această taxă dispare începând de săptămâna viitoare

O măsură ce se va aplica în conformitate cu unordin al...

Cipuri mici, dar indispensabile
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Dolari / FOTO: Unsplash

Perspectivele dolarului american devin tot mai întunecate

Este concluzia unui sondaj Reuters realizat în rândul...

Ucraina / FOTO: Freepik

Bani pentru Ucraina: Peste 3 miliarde de euro de la UE

Anunțul a fost făcut marți de guvernul de la Kiev, citat...

Grafice / FOTO: Freepik
Câmp petrolier / FOTO: Freepik

Decizia care ar putea da peste cap piața petrolului

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații...

Spital Regina Maria
Banca Națională a României
Lingouri de aur
Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Bursă / sursa foto: Freepik.com

Simona Bucura-Oprescu, anunț despre pensii, la DC NEWS

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...

Jonas Gahr Støre, premierul Norvegiei

Norvegienii s-au răzgândit și vor în UE! Ce i-a convins?

Norvegia revine pe radarul geopolitic european, pe...

Lucian Romașcanu
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Europa nu stă cu mâinile încrucișate / Ilustrație: Oana Pavelescu
Turiști / Foto: Freepik
Accident / Sursa: Freepik.com
Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Foto: Freepik.com
Cardu social / Ilustrație: DCBusiness

pixel