Iohannis, despre aderarea la Schengen: Nu doar necesară, ci şi extrem de oportună!

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că a discutat cu premierul Olandei, Mark Rutte, despre aderarea României la Schengen, exprimându-şi speranţa că în cel mai scurt timp vor fi întrunite condiţiile politice pentru intrarea ţării noastre în spaţiul de liberă circulaţie.

"Am discutat cu domnul prim-ministru Rutte despre aşteptarea legitimă a României şi a cetăţenilor noştri de a adera la spaţiul Schengen. Am reiterat toate argumentele care susţin faptul că aderarea noastră cât mai curând este nu doar necesară, ci şi extrem de oportună", a afirmat Iohannis la Cincu, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită "Getica".

Președintele statului a reiterat că România îndeplineşte cerinţele tehnice privind apartenenţa la Schengen şi acţionează deja ca un membru de facto al acestui spaţiu pentru protecţia UE şi a frontierelor sale externe în deplin spirit de solidaritate europeană.

"Suntem parte integrantă a reformei spaţiului Schengen şi ne implicăm activ în eforturile de modernizare şi eficientizare a acestuia. Aderarea României va contribui la securitatea şi la consolidarea spaţiului Schengen aşa cum am dovedit, printre altele, prin amplul efort al ţării noastre de gestionare la standard Schengen a celor peste 2,5 milioane de cetăţeni ucraineni care ne-au trecut deja frontierele. Sperăm să se întrunească în cel mai scurt timp condiţiile politice pentru aderarea României la spaţiul Schengen într-un context european în care consolidarea rezilienţei Uniunii în ansamblul său şi o repet unitatea de acţiune şi solidaritatea sunt deosebit de importante", a spus şeful statului.

Iohannis a efectuat vizita la Centrul Naţional de Instruire Întrunită "Getica" alături de premierul Nicolae Ciucă şi de prim-ministrul Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte.

Discuţiile au vizat şi evaluările României legate de evoluţia crizei din Ucraina şi impactul său, în special în regiunea Mării Negre.

"Am evidenţiat în discuţiile noastre demersurile complexe ale României în sprijinul Ucrainei, în sprijinul cetăţenilor ucraineni, dar şi pentru susţinerea securităţii alimentare globale. Răspunsul nostru comun la contextul actual trebuie să fie în continuare ferm, bazat pe solidaritate şi pe unitate", a afirmat preşedintele Iohannis.

Șeful statului a subliniat că în acest moment de inflexiune cooperarea româno-olandeză este cu atât mai importantă.

"În plan bilateral, vom continua să dezvoltăm dialogul politic, dar şi cooperarea sectorială, mai ales în sfera economică, deosebit de dinamică, Olanda fiind primul investitor în România, cu peste 9 miliarde de euro, şi un partener comercial de top al ţării noastre, cu aproape 6,5 miliarde de euro anul trecut. Avem în vedere şi alte domenii, precum apărare, energie, agricultură şi industrie alimentară", a completat Iohannis.

În cadrul discuţiilor a fost abordată şi tema securităţii energetice. "Trebuie să identificăm împreună soluţii care să atenueze efectele negative ale creşterii preţurilor asupra cetăţenilor europeni şi care să contribuie la o consolidare a pieţei europene a energiei. Am agreat continuarea coordonării bilaterale sectoriale, inclusiv din perspectiva avansării obiectivelor specifice tranziţiei energetice, dar şi a protejării competitivităţii Uniunii Europene", a declarat şeful statului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Dolari / FOTO: Freepik

Poate dolarul să-și piardă statutul?

În contextul în care dolarul este în scădere accentuată...

Lucrător / FOTO: Freepik

Germania: Locomotiva Europei este în pană (Analiză)

Este singura țară din G7 care a înregistrat o recesiune...

Marea Galbenă / FOTO: Wikipedia
Canalul Panama

O linie de metrou va fi construită sub Canalul Panama

Linia ar urma să lege capitala, de pe malul estic al...

Oameni pe stradă / FOTO: Freepik
Căprioare / Foto: Freepik

Statul dă undă verde la împușcat 34.095 de căprioare

Statul a aprobat vânarea a peste 34.000 de căprioare...

Roma / FOTO: Captură ecran
Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă / FOTO: Freepik
Mama și copilul / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Foto: Freepik.com

Bursa de la București încheie săptămâna într-o notă pozitivă

Au fost înregistrate și creșteri importante. 

Japonia / FOTO: Freepik

Japonia, un test pentru acordurile tarifare ale lui Trump

Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...

Donald Trump
La Expoziția universală/FOTO: Pagina oficială de Facebook a Expoziției
Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik

Investitorii bărbați, mai puțin performanți decât femeile?

Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...

Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Tabletă / FOTO: Freepik

După OpenAI și Perplexity, Yahoo este gata să cumpere Chrome

În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...

Insolvență / FOTO: Freepik

pixel