Ionuț Dumitru: Salarii prea mari la stat, raportat la PIB

Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Ionuţ Dumitru a arătat că numărul angajaţilor din sectorul public nu este mare, în comparaţie cu alte ţări din Europa, dar că procentul din PIB, consumat pentru salariile bugetarilor este prea mare.
Ionuţ Dumitru a arătat că numărul angajaţilor din sectorul public nu este mare, în comparaţie cu alte ţări din Europa, dar că procentul din PIB, consumat pentru salariile bugetarilor este prea mare.
Proiecţia bugetară care are în vedere îngheţarea anvelopei pentru salarii în domeniul public până în 2024 nu este realistă, în lipsa anunţării unui plan de reducere a salariilor bugetarilor sau a numărului acestora, a declarat, marţi, fostul preşedinte al Consiliului Fiscal Ionuţ Dumitru, într-o dezbatere despre buget.

"Cred că problema bugetului este mai degrabă una de termen mediu. Noi avem de făcut o ajustare foarte mare, de la aproape 10% să mergem în 3% în câţiva ani de zile, ori dacă ne uităm la proiecţia bugetară pe termen mediu care însoţeşte bugetul - ştim că Guvernul vine şi cu o strategie fiscal-bugetară cu proiecţii pe termen mediu - o să observăm că acolo intenţia, dacă e una serioasă, este una de a face ajustarea doar pe partea de cheltuieli. Veniturile sunt proiectate a rămâne în linie cu activitatea economică, adică ca procent din PIB veniturile din taxe şi impozite, dacă scoatem partea de fonduri europene, proiecţiile din taxe şi impozite sunt mai mult sau mai puţin constante pe următorii patru ani, în timp ce partea de cheltuieli este proiectată a scădea masiv, în special cheltuielile cu salariile, cu asistenţă socială, cu bunuri şi servicii, şi lucrul ăsta mi se pare nerealist. Adică să credem că o ajustare de 7 puncte procentuale din PIB se poate face doar pe cheltuieli nu cred că e posibil. Spre exemplu, la cheltuielile de personal, şi anul acesta şi anul viitor, anvelopa bugetară de cheltuieli de personal, chiar şi în termeni nominali este aceeaşi. Nu numai atât, ci chiar şi în 2023 şi 2024 e o creştere nesesizabilă. Deci, practic, se pleacă de la ideea că în următorii 4 ani anvelopa de salarii în sectorul bugetar este aceeaşi, rămâne îngheţată, ceea ce sincer nu ştiu dacă este realist", a afirmat Ionuţ Dumitru.

Citește și: COVID-19. Vaccinuri modificate, aprobate fără studii complete

Pe de altă parte, Ionuţ Dumitru a explicat că numărul angajaţilor din sectorul public nu este mare, în comparaţie cu alte ţări din Europa, dar că procentul din PIB, consumat pentru salariile bugetarilor este prea mare.

"Aş spune că nu avem baze solide să spunem că numărul agregat de personal în sectorul public este unul mare, după standardele europene, ci mai degrabă problema facturii sociale în zona salariilor mult mai mare decât media europeană - acel aproape 12% din PIB după standarde europene cheltuieli de personal, faţă de 10% şi un pic media europeană - este mai degrabă una de salarizare în sine", a menţionat Ionuţ Dumitru.

Fostul preşedinte al Consiliului Fiscal a apreciat că proiecţia pe cheltuieli nu este realistă în lipsa implementării unor reforme profunde pe fiecare categorie de cheltuieli.

"Am reuşit să ajustăm în termeni nominali anvelopa bugetară - şi în termen de procent din PIB, evident, mai mult decât atât - doar când am redus salariile cu 25% şi când am redus numărul de personal în sectorul public cu mai bine de 10%. Or, în momentul acesta nu avem informaţii că se va întâmpla un lucru similar, adică mi se pare proiecţia de cheltuieli - şi la cheltuieli de bunuri şi servicii ea chiar scade şi în termeni nominali - nu mi se pare realistă, dacă nu implementăm nişte reforme foarte profunde pe fiecare categorie de cheltuieli. Adică să revizuim spre exemplu schema de personal din sectorul public, să revizuim schema de salarizare în sectorul public", a precizat Ionuţ Dumitru.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Muncitori pe șantier / Foto: Unsplash
Mașini / FOTO: Freepik
Oameni pe stradă
Familie în vacanță / Foto: Freepik
Trafic aglomerat / Foto: Freepik
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr

Nvidia, gest disperat ca să nu piardă piața din China

Nvidia va începe, în lunile următoare, livrarea unui nou...

Wall Street
Stampila de vot
Pensii speciale / Foto: Freepik
Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP

Exit-poll CURS: Nicuşor Dan - 54,1%; George Simion - 45,9%

Candidatul independent la alegerile prezidenţiale...

Jarosław Piszczek și Karol Nawrocki
Alegător român votează / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă / Foto: Freepik

Prognoza meteo pentru Capitală. Cum va fi vremea diseară

Meteorologii prognozează pentru zona Municipiului...

O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
sateliti - FOTO: Freepik@tawatchai07
gaz - FOTO: Freepik
carbune - FOTO: Freepik
Insolvența persoanelor fizice
Foto: Freepik.com
De Beers, Londra
Xi Jinping spune că armele nucleare sunt o linie roșie
titluri de stat - FOTO: Freepik@sac70
tiktok - FOTO: Freepik@luadesign4
Aurul prinde aripi
sebastian burduja - FOTO: Captură Video Facebook@Sebastian Burduja

Primul român recompensat de Harvard pentru leadership global

Cine este primul român recompensat de Harvard pentru...

OpenAI / sursa foto: Wikimedia Commons / Jernej Furman
Kremlin

pixel