iPhone 12. După interdicția din Franța și Germania și Belgia cer verificări suplimentare ale noilor telefoane
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
iPhone 12
iPhone 12
Belgia a anunțat joi că analizează potențialele riscuri pentru sănătate legate de iPhone 12 de la Apple, ceea ce indică perspectiva ca mai multe țări europene să interzică acest model, după ce Franța a ordonat oprirea vânzărilor din cauza încălcării limitelor de expunere la radiații electromagnetice.

Cu toate acestea, nu părea să existe o perspectivă imediată de interzicere la nivelul UE, întrucât Comisia Europeană a declarat că va aștepta feedback-ul din partea altor țări UE înainte de a decide asupra oricărei măsuri.

Statele membre ale Uniunii Europene, care au fost notificate miercuri de către autoritatea franceză de reglementare, au la dispoziție trei luni pentru a transmite observații. Unele state, precum Italia, au declarat că nu vor lua nicio măsură pentru moment.

Apple contestă constatările franceze, afirmând că iPhone 12 - acum un model relativ vechi, lansat în 2020 - a fost certificat de mai multe organisme internaționale ca fiind conform cu standardele de radiații.

Cercetătorii au efectuat un număr vast de studii în ultimele două decenii pentru a evalua riscul pentru sănătate al telefoanelor mobile. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, nu s-a stabilit niciun efect negativ asupra sănătății ca fiind cauzat de utilizarea acestora.

Mathieu Michel, secretarul de stat belgian pentru digitalizare, a declarat pentru Reuters că autoritatea de reglementare belgiană analizează această problemă după demersurile franceze.

"Am cerut imediat Institutului belgian pentru servicii poștale și telecomunicații (IBPT - n.r.) o confirmare sau cel puțin o analiză, iar aceasta este în curs de desfășurare", a spus el.

De asemenea, Michel a cerut autorității de reglementare să analizeze toate smartphone-urile Apple, precum și dispozitivele produse de alte companii, într-o etapă ulterioară.

Cu toate acestea, el a subliniat că standardele europene sunt extrem de prudente și că nu există preocupări imediate legate de siguranță.

"De aceea, astăzi este evident că este o limită care este depășită (potrivit autorității de reglementare franceze) și acest lucru nu este acceptabil, dar în ceea ce privește sănătatea și siguranța, nu cred că există niciun motiv să credem că ne vom transforma cu toții în omuleți verzi."

iPhone 12 trecuse testul de radiații efectuat de agenția franceză în 2021.

Autoritatea de reglementare a rețelelor din Germania, BNetzA, a reiterat că activitatea din Franța ar putea servi drept ghid pentru întreaga Europă și că va examina problema pentru piața germană dacă procesul din Franța a progresat suficient.

Monitorizarea continuă

Autoritatea olandeză de supraveghere digitală a declarat, de asemenea, că analizează problema și că va cere explicații firmei americane, subliniind în același timp că nu există "niciun risc acut de siguranță".

La rândul său, ministerul italian al industriei a declarat că monitorizează situația, dar că nu ia nicio măsură pentru moment.

Autoritatea de reglementare în domeniul telecomunicațiilor din Portugalia, ANACOM, a declarat că monitorizează și analizează evoluțiile în coordonare cu Franța și că se așteaptă la unul dintre cele două rezultate probabile: Apple să corecteze situația sau, în caz contrar, Bruxelles-ul să ceară statelor membre ale UE "să adopte măsuri proporționale".

Marea Britanie, unde iPhone 12 a respectat standardele de siguranță privind radiațiile atunci când a fost lansat, nu a anunțat niciun plan în urma deciziei Franței.

Experții din industrie au declarat că nu există riscuri de siguranță, deoarece limitele de reglementare, au fost stabilite cu mult sub nivelurile la care oamenii de știință au găsit dovezi de nocivitate.

Veniturile Apple au totalizat anul trecut aproximativ 95 de miliarde de dolari în Europa, regiunea fiind a doua ca mărime după America. Unele estimări spun că a vândut peste 50 de milioane de iPhone-uri anul trecut în Europa.

Apple, care nu își defalcă vânzările în funcție de țară sau de model, a lansat marți iPhone 15, iar iPhone 12, vechi de trei ani, nu poate fi cumpărat online de la Apple în Franța și în alte țări europene. El poate fi cumpărat, însă, de la terți, inclusiv de la Amazon Franța.

"Limitarea vânzărilor iPhone 12, în sine, nu ar trebui să aibă un impact atât de mare pentru iPhone. Am fi mai îngrijorați dacă ar fi implicate modele mai noi", a declarat analistul DA Davidson Tom Forte.

Forte a spus că Apple s-ar putea confrunta cu probleme mai mari în alte părți, cum ar fi potențialele restricții privind utilizarea iPhone-urilor în China și noile reglementări privind datele în Europa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

15.000 de lei, bani de la stat pentru unele familii

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse...

AIE: Cum și-a omorât Rusia gâsca cu ouă de aur

Sectorul rusesc al petrolului și gazelor naturale nu își...

BNS reclamă inechitățile din sistemul fiscal

Blocul Naţional Sindical aduce în atenţia publicului...

Start-up-ul nuclear al șefului OpenAI, eșec la bursă

Implicat în mai multe sectoare de vârf, Sam Altman a...

Sindicatele reclamă subfinanțarea sistemului de sănătate

Sub şase milioane de angajaţi români plătesc 10% din...

Stațiunea Mamaia, făcută praf din două vorbe de Mihai Tudose

Europarlamentarul Mihai Tudose, vicepreşedinte al PSD, a...

Serviciile Starlink, afectate de furtuna solară

Starlink, divizia de sateliți a companiei SpaceX a lui...

Activiștii de mediu au atacat fabrica Tesla de lângă Berlin

Activiștii germani de mediu au declanșat un protest care...

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Economia Chinei dă semne de redresare. Analiștii, precauți

Exporturile și importurile Chinei au înregistrat o...

Românii pot cumpăra din nou titluri Tezaur

Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Informațiii despre depozitele bancare, pensiile...

Companiile europene se îndepărtează de China. Analiză

Este o realitate constatată de Camera de Comerț a UE în...

Atac la Google: OpenAI va dezvălui un motor de căutare

Evenimentul a fost programat pentru începuul săptămânii...


pixel