"Acești inspectori se numără printre cei mai experimentați experți ai Agenției, cu cunoștințe unice în domeniul tehnologiei de îmbogățire a uraniului. Aceștia au desfășurat activități esențiale de verificare la instalațiile de îmbogățire din Iran care se află sub garanțiile Agenției", a declarat directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, într-un comunicat.
AIEA se deplasează de ani de zile în Iran pentru a se asigura că această țară nu dezvoltă arme nucleare, ca urmare a eliminării sancțiunilor UE și ONU, impuse Iranului în timpul guvernului Ahmadinejad, care a încercat să transforme Iranul într-o putere nucleară.
Grossi a recunoscut că demersul Iranului nu contravine regulilor din Acordul de garanții din Tratatul de neproliferare, dar a adăugat că dreptul de a expulza inspectorii "a fost exercitat de Iran într-un mod care afectează în mod direct și grav capacitatea AIEA de a efectua în mod eficient inspecțiile sale în această țară".
Reuters a notat într-un raport că decizia Iranului de a expulza inspectorii vine la câteva zile după ce Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania au cerut Teheranului să înceapă să coopereze cu AIEA pentru a explica urmele de uraniu care au fost găsite în situri nedeclarate ca situri de dezvoltare a energiei nucleare.
În acest weekend, Uniunea Europeană a condamnat Iranul pentru expulzarea inspectorilor și l-a îndemnat să își reconsidere decizia: "Uniunea Europeană este extrem de îngrijorată de ... decizia Iranului de a retrage desemnarea oficială a mai multor inspectori experimentați ai AIEA pentru a monitoriza și verifica programul său nuclear", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Peter Stano, într-o declarație citată de Reuters.
"Deosebit de îngrijorător este impactul direct și grav al acestei decizii asupra capacității Agenției de a-și desfășura activitățile de verificare, care include monitorizarea Planului comun de acțiune cuprinzător. UE îndeamnă Iranul să își reconsidere decizia fără întârziere", a mai spus Stano.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...
China face un pas înainte în...
A încetat din viaţă Papa Francisc.
Cristina Popescu, directorul...
Șocul comercial declanșat de...
Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...
China acuză SUA de abuz...
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...
Cifrele săptămânii de la Bursa...
Potrivit unui studiu, circa 15%...
Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...
Preşedintele Renault,...
Un avion Boeing destinat Chinei...
Numărul locuinţelor asigurate...
Redacţia DC Business vă urează...
Grupaj de ştiri.
În noile condiții generate de războiul tarifelor,...
Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...
Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...
Volkswagen ar putea muta o...