Îngrijorare. Iranul a expulzat șapte inspectori AIEA
Autor: DCBusiness Team | 18 sep 2023, 12:16
Rafael Mariano Grossi
Rafael Mariano Grossi
Iranul a expulzat mai mulți inspectori din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, la câteva zile după ce a mai expulzat un astfel de inspector implicat în examinarea instalațiilor nucleare iraniene.

"Acești inspectori se numără printre cei mai experimentați experți ai Agenției, cu cunoștințe unice în domeniul tehnologiei de îmbogățire a uraniului. Aceștia au desfășurat activități esențiale de verificare la instalațiile de îmbogățire din Iran care se află sub garanțiile Agenției", a declarat directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, într-un comunicat.

AIEA se deplasează de ani de zile în Iran pentru a se asigura că această țară nu dezvoltă arme nucleare, ca urmare a eliminării sancțiunilor UE și ONU, impuse Iranului în timpul guvernului Ahmadinejad, care a încercat să transforme Iranul într-o putere nucleară.

Grossi a recunoscut că demersul Iranului nu contravine regulilor din Acordul de garanții din Tratatul de neproliferare, dar a adăugat că dreptul de a expulza inspectorii "a fost exercitat de Iran într-un mod care afectează în mod direct și grav capacitatea AIEA de a efectua în mod eficient inspecțiile sale în această țară".

Reuters a notat într-un raport că decizia Iranului de a expulza inspectorii vine la câteva zile după ce Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania au cerut Teheranului să înceapă să coopereze cu AIEA pentru a explica urmele de uraniu care au fost găsite în situri nedeclarate ca situri de dezvoltare a energiei nucleare.

În acest weekend, Uniunea Europeană a condamnat Iranul pentru expulzarea inspectorilor și l-a îndemnat să își reconsidere decizia: "Uniunea Europeană este extrem de îngrijorată de ... decizia Iranului de a retrage desemnarea oficială a mai multor inspectori experimentați ai AIEA pentru a monitoriza și verifica programul său nuclear", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Peter Stano, într-o declarație citată de Reuters.

"Deosebit de îngrijorător este impactul direct și grav al acestei decizii asupra capacității Agenției de a-și desfășura activitățile de verificare, care include monitorizarea Planului comun de acțiune cuprinzător. UE îndeamnă Iranul să își reconsidere decizia fără întârziere", a mai spus Stano.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Podul Prieteniei intră în reparaţii. Restricţii de trafic

Podul peste Dunăre, între Giurgiu şi Ruse, intră în...

Netflix închide definitiv unul dintre serviciile sale

Netflix a închis în mod oficial vineri serviciul său de...

Ratele cresc din nou. IRCC s-a majorat la 5,96% pe an

Românii care au credite prin IRCC vor plăti mai mulți...

Crossuri externe