Decizia Statelor Unite, Franței, Marii Britanii și Germaniei de a nu promova o rezoluție în cadrul reuniunii din această săptămână a Consiliului de Guvernatori al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), evită o escaladare a tensiunilor cu Iranul, care ar fi curmat speranțele de a relua discuțiile cu privire la reintrarea Iranului în acordul nuclear.
„Iranul și-a jucat bine cărțile”, a spus un diplomat din Viena despre acordul din weekend. „Promisiunea de a continua discuțiile la nivel înalt cu privire la problemele restante a reușit să reducă presiunea pentru o rezoluție, chiar dacă ceea ce Grossi a adus înapoi de la Teheran a fost jalnic de puțin”, relatează Reuters.
În timpul unei vizite la Teheran a șefului AIEA, Rafael Grossi, care a avut loc în acest weekend, Iranul a fost de acord să acorde Agenției ONU accesul la echipamentele sale din Iran, care monitorizează unele zone sensibile ale programului său nuclear.
Grossi a declarat duminică că acordul a rezolvat „cea mai urgentă problemă” dintre AIEA și Iran. Cu toate acestea, Grossi a declarat că Teheranul nu și-a luat niciun angajament ferm privind elucidarea situației urmelor de uraniu găsite în mai multe situri vechi.
"Nu am primit nicio promisiune", a recunoscut Grossi într-o conferință de presă, când a fost întrebat despre urmele de uraniu, dintre care primele au fost găsite acum mai bine de doi ani într-un sit nuclear din Teheran, despre care Iranul a declarat că este o instalație de curățare a covoarelor.
Scopul acordului din weekend a fost să se câștige timp pentru eforturi diplomatice mai largi, menite să readucă pe deplin Statele Unite și Iranul în acordul nuclear din 2015, care a impus restricții asupra activităților nucleare ale Iranului în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale împotriva Teheranului.
Grossi a declarat că se va întâlni săptămâna viitoare, la Viena, cu șeful programului nuclear iranian, Mohammad Eslami.
Atunci, președintele Donald Trump a scos Statele Unite din acordul nuclear în 2018, reimpunând sancțiuni economice pentru Iran. Teheranul a răspuns un an mai târziu, încălcând mai multe dintre restricțiile Acordului.
Discuțiile indirecte dintre Iran și Statele Unite s-au oprit în iunie a.c., la câteva zile după ce Ebrahim Raisi a fost ales președinte al Iranului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...