Iranul neagă faptul că ar fi furnizat tehnică militară Rusiei
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Rachete
Rachete
Rachetele balistice puternice, cu rază de până la 700 km, sunt motivul unui nou conflict între SUA și Iran, după ce țara islamică ar fi furnizat aceste arme Rusiei.

Iranul a negat vineri că ar fi furnizat rachete balistice Rusiei, după ce Statele Unite au declarat că va exista un răspuns internațional sever la orice astfel de acțiune, conform Reuters.

Reuters a relatat, în prima parte a acestei săptămâni, citând șase surse, că Iranul a furnizat Rusiei un număr mare de arme balistice sol-sol foarte puternice, dintre care 400 de rachete, aprofundând cooperarea militară între cele două națiuni sancționate de SUA.

Rachetele balistice primite de Rusia din partea partenerului său din Orientul Mijlociu pot atinge ținte la distanțe între 297 și 700 de kilometri, iar surse din Iran spun că aceste livrări vor continua. O altă sursă a mărturisit că aceste rachete au fost transportate în Rusia pe mare și cu avionul.

Administrația Biden a avertizat joi Iranul cu privire la un răspuns "rapid și sever" din partea comunității internaționale în cazul în care Iranul ar fi furnizat rachete balistice Rusiei.

"În ciuda faptului că nu există restricții legale privind vânzarea de rachete balistice, Iranul este obligat din punct de vedere moral să se abțină de la tranzacții cu arme în timpul conflictului dintre Rusia și Ucraina pentru a evita alimentarea războiului", a declarat misiunea Iranului la ONU pe platforma X.

"Acest lucru este înrădăcinat în aderarea Iranului la dreptul internațional și la Carta ONU", a adăugat aceasta.

Restricțiile Consiliului de Securitate al ONU privind exportul de către Iran a unor rachete, drone și alte tehnologii au expirat în octombrie.

Cu toate acestea, Statele Unite și Uniunea Europeană au menținut sancțiunile asupra programului de rachete balistice al Iranului, pe fondul preocupărilor legate de exporturile de arme către partenerii săi din Orientul Mijlociu și către Rusia.

Inițial, Iranul a negat că a furnizat drone Rusiei, dar câteva luni mai târziu a declarat că a furnizat un număr mic de drone înainte ca Moscova să își lanseze invazia în Ucraina la 24 februarie 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel