Teheranul a renunţat treptat la principalele angajamente asumate în cadrul acestui acord încheiat cu marile puteri, după ce în 2018 SUA s-au retras unilateral din acord şi au reintrodus sancţiuni.
"Am depăşit 210 kilograme de uraniu îmbogăţit la 20% şi am produs până la 25 de kilograme (de uraniu îmbogăţit) la 60%", a declarat miercuri seara purtătorul de cuvânt al Organizaţiei iraniene pentru energia atomică (OIEA), Behrouz Kamalvandi, citat de agenţia Irna.
În aprilie, republica islamică a anunţat că a trecut pragul îmbogăţirii uraniului la 60%, iar în septembrie Agenţia internaţională pentru energia atomică (AIEA) a indicat că Iranul a produs 10 kilograme de uraniu cu această concentraţie. Peste o lună, pe 10 octombrie, directorul OIEA Mohammad Eslami a declarat că stocul de uraniu îmbogăţit la 20% a depăşit 120 kilograme, nivel de la care teoretic Iranul ar putea produce izotopi de uz medical, folosiţi în special la diagnosticarea unor cancere.
Pentru a produce o bombă nucleară, uraniul trebuie îmbogăţit la 90%, ceea ce Iranul nu a făcut deocamdată, dar ţările occidentale sunt îngrijorate de progresul rapid al Teheranului în domeniu. Iranul insistă că programul său nuclear este paşnic şi că nu urmăreşte să se doteze cu arma nucleară.
Negocierile pentru salvarea acordului privind programul nuclear iranian, care stagnează din iunie, urmează să fie reluate la 29 noiembrie la Viena, pe un fond de tensiuni ridicate între SUA şi Iran. Potrivit Uniunii Europene, discuţiile vor viza "perspectiva unei eventuale reveniri a Statelor Unite" în cadrul acestui pact şi "modul de a asigura aplicarea completă şi efectivă a acordului de către toate părţile".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...