IRCC crește din nou de la 1 aprilie, dar va scădea ușor din vară, pentru prima oară în doi ani
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
IRCC crește din nou
IRCC crește din nou
Indicatorul de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) crește de la 1 aprilie, dar cu un pas mai mic decât în lunile precedente.

Ratele românilor cu credite în lei cu dobânzi variabile cresc din nou de la 1 aprilie, ca urmare a actualizării IRCC, după cum Profit.ro anunța la finele anului trecut.

De la începutul lunii aprilie și până la finele lunii iunie se aplică valoarea IRCC de 5,98%, calculată pe baza datelor la tranzacțiile interbancare din octombrie-decembrie 2022. Precedentul nivel al IRCC este de 5,71%.

Creșterea este cea mai mică de la începutului lui 2022, de când ratele lunare au început să crească (la 1 ianuarie 2022 IRCC creștea la 1,17%).

Vestea bună pentru cei cu credite legate de IRCC este că indicatorul nu va mai crește din toamnă, ba chiar va înregistra o ușoară scădere.

De la 1 iulie și până la 30 septembrie, valoarea IRCC va fi de 5,93%, arată calculele Profit.ro pe baza datelor zilnice publicate de Banca Națională a României în intervalul ianuarie-martie, potrivit Profit.ro.

FMI: Consiliul de administraţie a aprobat un plan de asistenţă în valoare de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina

Consiliul de Administraţie al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a validat vineri un plan de asistenţă în valoare de 15,6 miliarde de dolari semnat pe 21 martie cu guvernul ucrainean, deschizând calea pentru plata unei prime tranşe de 2,7 miliarde de dolari, informează AFP.

Planul pe patru ani are scopul de a "sprijini redresarea economică treptată, creând în acelaşi timp condiţiile unei creşteri pe termen lung într-un context de reconstrucţie post-conflict şi pe drumul către aderarea la Uniunea Europeană", se arată într-un comunicat de presă al FMI.

Acest sprijin face parte dintr-un program global de ajutor financiar de 115 miliarde de dolari, din care două miliarde constau într-o anulare parţială a datoriei existente. Restul de 80 de miliarde vor fi asiguraţi de "donatori bilaterali şi multilaterali, 20 de miliarde de dolari sub formă de granturi, restul de 60 de miliarde de dolari luând forma unui împrumut concesional', a precizat un oficial al FMI.

"Anunţul de astăzi face parte dintr-o strategie cuprinzătoare construită cu atenţie în colaborare cu autorităţile ucrainene."Prima etapă a fost finanţarea de urgenţă acordată anul trecut", a detaliat Gavin Gray, şeful misiunii FMI din Ucraina, în timpul unui briefing de presă virtual.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel