Isar: Banca Națională îndepărtează România de zona euro
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
BNR va publica un raport detaliat după finalizarea cercetărilor
BNR va publica un raport detaliat după finalizarea cercetărilor
Lucian Isar a declarat în timpul interviului că prin politica monetară a Băncii Naționale a României pare că vrea să îndepărteze țara de aderarea la moneda europeană, a spus Lucian Isar în timpul interviului acordat DCNews și DCBusiness.

Banca Națională a României limitează împrumuturile în moneda europeană prin limitarea la gradul de îndatorare de 20% ceea ce ne depărtează de zona euro, un semnal care este în contradicție cu declarațiile pe care le fac oficialii, a declarat Lucian Isar.

Despre imposibilitatea refinanțării creditele în valută sau în lei (pentru că doar două bănci mai dau credite în euro iar pentru cele în lei, toate au aceleași condiții), Lucia Isar spune că de vină este ceea ce se numește oligopol.

Adică norma aceasta, oligopolul, apără câteva bănci românești și nu permite clienților din România să aibă acces la aceeași diversitate sau aceleași costuri ca restul europenilor.

Companiile și persoanele particulare din România se plâng că europenii se pot finanța mai ieftin, sume mai mari și costuri de dobândă mai mici, ”Acest 20% începărtează și mai mult de zona europeană”, a subliniat Isar.

O altă absurditate a politicii BNR, scoasă în evidență de economist, este că marea majoritate a tranzacțiilor este în euro și a dat exemplul creditului ipotecar unde evaluarea se face în euro, adică garanția depusă este în euro. Din această perspectivă este o defazare de valoarea garanției, a mai spus Lucian Isar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel