Isar: Banca Națională îndepărtează România de zona euro
Autor: DCBusiness Team | 19 oct 2018, 11:55
BNR va publica un raport detaliat după finalizarea cercetărilor
BNR va publica un raport detaliat după finalizarea cercetărilor
Lucian Isar a declarat în timpul interviului că prin politica monetară a Băncii Naționale a României pare că vrea să îndepărteze țara de aderarea la moneda europeană, a spus Lucian Isar în timpul interviului acordat DCNews și DCBusiness.

Banca Națională a României limitează împrumuturile în moneda europeană prin limitarea la gradul de îndatorare de 20% ceea ce ne depărtează de zona euro, un semnal care este în contradicție cu declarațiile pe care le fac oficialii, a declarat Lucian Isar.

Despre imposibilitatea refinanțării creditele în valută sau în lei (pentru că doar două bănci mai dau credite în euro iar pentru cele în lei, toate au aceleași condiții), Lucia Isar spune că de vină este ceea ce se numește oligopol.

Adică norma aceasta, oligopolul, apără câteva bănci românești și nu permite clienților din România să aibă acces la aceeași diversitate sau aceleași costuri ca restul europenilor.

Companiile și persoanele particulare din România se plâng că europenii se pot finanța mai ieftin, sume mai mari și costuri de dobândă mai mici, ”Acest 20% începărtează și mai mult de zona europeană”, a subliniat Isar.

O altă absurditate a politicii BNR, scoasă în evidență de economist, este că marea majoritate a tranzacțiilor este în euro și a dat exemplul creditului ipotecar unde evaluarea se face în euro, adică garanția depusă este în euro. Din această perspectivă este o defazare de valoarea garanției, a mai spus Lucian Isar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an

Trecerea la ora de iarnă 2022 ar putea fi ultima,...

Bani pentru polițiști. S-au schimbat datele problemei

Este un termen care a fost prelungit, până acum, de trei...

Codul muncii. Se introduc noi tipuri de contracte de muncă

Codul muncii se modifică și apar noi tipuri de contracte...

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crossuri externe