Isărescu, de la ”ceaiul de tei” la Forumul educaţiei financiare: ”Multe mentalităţi care nu se leagă bine cu economia de piaţă”
Autor: Matei Ion | 09 iun 2022, 13:38
Mugur Isărescu
Mugur Isărescu
Educaţia financiară este necesară nu numai la vârfurile societăţii, ci şi în masa critică a populaţiei, este de părere guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Acesta a participat la prima ediţie a "Forumului educaţiei financiare".

"Forumul Educaţiei Financiare întrunit astăzi sub înaltul patronaj al preşedintelui României îşi propune să dezbată o realitate evidenţiată în mai multe ţări: condiţionarea dezvoltării durabile şi de calitatea educaţiei financiare. Iar educaţia financiară este necesară nu numai la vârfurile societăţii, ci şi în masa critică a populaţiei. Un studiu publicat cu mai mult de trei decenii în urmă, la Harvard, caută să răspundă la întrebarea de ce unele ţări sunt atât de bogate, iar altele atât de sărace. Decalajele, răspunde studiu, au o mulţime de cauze: geografia, resursele naturale, diferenţele climatice, derapajele istoriei, deosebirile dintre a şti sau a nu şti să organizezi munca, economia, statul, societatea. Dar capitolul cel mai apropiat de răspunsul la întrebarea de la care autorul a pornit analiza este cel despre avuţia cunoaşterii. Pentru că resursele sunt limitate, numai cunoaşterea, spune autorul, pe bună dreptate, cred şi eu, nu are limite. E nevoie de iniţiativă, de organizare, de cercetare, de o cultură cu faţa spre nou. Şi ce altceva, încerc eu să spun, ar putea fi educaţia economică şi financiară, dacă nu despre deschiderea prin cunoaştere a celor mai sigure drumuri spre avuţie, spre bunăstare, spre incluziune financiară", a declarat Mugur Isărescu.

Potrivit guvernatorului, concluziile acestui studiu nu sunt noi. La sfârşitul anilor '70, academicianul Mircea Maliţa, singurul român membru al Clubului de la Roma, prezenta raportul său cu titlul sugestiv "No Limits to Learning", orientat pozitiv spre dezvoltarea pe bază de cunoaştere, spre deosebire de primul raport intitulat "Limits to growth", care pleda pentru limitarea drastică a creşterii economice în mai toate ţările pe plan mondial, previzionând epuizarea resurselor naturale ale planetei.

El a precizat că, la BNR, echipa care a pornit reforma în septembrie 1990 spre un sistem bancar pe două etaje, specific economiei de piaţă, a fost conştientă de aceste lucruri şi de aceea la banca centrală se vorbeşte despre educaţie financiară în sens larg încă din 1991.

Citește și: Adrian Vasilescu (BNR): Momentul în care România a primit o lovitură ca un pumn în plex

"De fapt, şi legea noastră, încă de la început, ne-a obligat să o facem. Am înfiinţat încă din 1991 şi dezvoltat ulterior, inclusiv prin construirea unei moderne şi solide infrastructuri fizice şi profesionale, Institutul Bancar Român. Din 1992, banca prezintă periodic publicului pachete de informaţie standardizate, atât pentru cultura generală, cât şi pentru asigurarea unei baze de date folositoare analiştilor. Ştacheta fluxului informaţional a fost continuu ridicată prin seriile de manifestări regulate: conferinţe de presă, colocvii financiar - bancare, seminarii şi conferinţe", a spus Isărescu.

De asemenea, guvernatorul a menţionat o serie de proiecte derulate de BNR împreună cu alte instituţii.

El a afirmat că educaţia financiară implică şi schimbarea de mentalităţi şi "multe mentalităţi care nu se leagă bine cu economia de piaţă sunt puternic înrădăcinate în cultura noastră", iar un efort comun, coordonat, este benefic.

Prima ediţie a "Forumului educaţiei financiare" este o iniţiativă a Autorităţii de Supraveghere Financiară, a Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi a Asociaţiei Române a Băncilor şi este desfăşurată sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Fluxul de petrol oprit de ucraineni spre Europa se reia

Rusia se pregătește să reia fluxurile de petrol printr-o...

Rușii caută febril arme pentru războiul cu Ucraina

O navă comercială care face obiectul sancțiunilor...

Un studiu tulburător arată cât de toxică este apa de ploaie

Apa de ploaie de pe Pământ nu poate fi consumată în...

S-a speriat ROBOR de Isărescu? Indicele la trei luni scade

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Alro a înregistrat o cifră de afaceri în creştere cu 39%

Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producători de...

Decizii importante pentru români, pe masa Guvernului

Proiectele de acte normative care au fost înscrise pe...

Domino's Pizza s-a făcut de rușine în patria pizzei

Socotelile companiei Domino's Pizza s-au încurcat foarte...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?