Întrebat despre sustenabilitatea măsurilor privind creșterea punctului de pensie cu 40%, Mugur Isărescu a ținut să menționeze: “Nu cred că trebuie să facem obsesii biblice, dacă nu vrem să rătăcim prin deșertul economic încă 40 de ani. Când economia crește cu 4%, nu poate ceva să crească cu 40%. Câtă filosofie trebuie să facem?… dar e o decizie politică, până la urmă…”, a spus Guvernatorul BNR, subliniind că nu sunt bani pentru o astfel de creștere.
“E un consens că trebuie să crească, dar nu facem obsesii pe cifre. Nu pică banii din cer. Normal că nu sunt bani cât timp avem deficite”, a spus apăsat Mugur Isărescu. Întrebat cum vede măsura Guvernului de a interzice cumularea salariului cu a pensiei, Guvernatorul s-a simțit vizat și a reacționat. “Nu am nicio problemă. Am fost ales de Parlament și dacă se decide acest lucru, am să aleg salariul, până la terminarea mandatului”, a menționat oficialul BNR.
În ceea ce privește programul guvernamental Prima Casa, Mugur Isarescu considera ca este cazul ca acesta sa fie un program dedicat cauzelor sociale. “El cat a fost a avut un rol pozitiv, numai merge in forma asta, se apeleaza la el chiar daca nu mai este Prima Casa” a spus Isarescu. Potrivit acestuia, programul a pornit de la o realitate, noua generatie avea de case, insa in prezent trebuie sa capete o alta destinatie.
Citește și Raluca Turcan anunță că vârsta de pensionare va urca la 70 de ani
“Daca ramane acest program, el trebuie sa aiba o anumita directie, deci sustin indreptarea lui spre componenta sociala, cu regului mai stricte. Discutia este in principal politica, de vreme ce este program guvernamental. Dar trebuie bine calibrat, echilibrat”, a mai punctat Mugur Isarescu.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis în şedinţa de miercuri menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an.De asemenea, CA a hotărât menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50% pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50% pe an şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În ultima ședință a actualului...
Premierul Ungariei, Viktor...
Danemarca a avertizat că marina...
Centrala electrică Mintia...
Compania Stoli Vodka, cunoscută anterior sub numele de...
Cei aproximativ 1,7 milioane de locuitori din capitala...
Dumitru Nancu, directorul...
Contractele futures la cacao au depășit pragul de 12.000...
O bombă plasată pe un scuter în...
Curs valutar BNR, 18 decembrie 2024.
Declaraţii ale premierului, la...
Agenţia Naţională de...
Poliția britanică poate confisca aproape 2,7 milioane de...
În luna octombrie 2024,...
Bitcoin atrage atenția...
Washingtonul avansează pe mai...
Partidele pro-europene, PSD,...
Partidele proeuropene care vor...
Un proiect legislativ...
Parlamentul României a adoptat...