Își fac sau nu românii pașapoarte? Sondaj DCBusiness

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Pașapoarte
Pașapoarte
EXCLUSIV
Unele dintre canalele de știri au afirmat că românii au dat năvală să-și facă pașapoarte de frica războiului izbucnit după ivazia Ucrainei de către armata lui Vladimir Putin.

Sondajul DCBusiness relevă însă cu totul altă tendință. Cei care au răspuns chestionarului nostru în marea lor majoritate spun că nu și-au făcut de fapt pașaport.

Cei care și-au făcut pașaport pentru concediu 7,7%, din cauza războiului din Ucraina 6,9%, nu și-au făcut pașaport 80.5%, iar 4,9% și-au făcut pașaport din alte motive.

Cum obții pașaportul fără multă bătaie de cap și cozi

În general, cei care solicită acest document o fac deoarece restricțiile sanitare au fost eliminat aproape complet iar perspectiva unei vacanțe într-o țară cât mai exotică este foarte tentantă.

Ministerul de Interne, în acest context, a prelungit programul pentru Serviciul Pașapoarte.

Totodată, cei care vor să își facă pașaport trebuie să știe că cererile de eliberare a pașapoartelor pot fi depuse, în țară, la oricare serviciu public comunitar de pașapoarte, nu doar pe raza domiciliului, în baza unei programări online prealabile.

Direcția Generală de Pașapoarte explică faptul că pentru a obține un pașaport, cei interesați trebuie să depună o cerere de eliberare a pașaportului simplu electronic sau a pașaportului simplu temporar, în baza unei programări efectuate pe platforma www.epasapoarte.ro, cu mențiunea că cererile pot fi depuse în țară, la oricare serviciu public comunitar de pașapoarte.

Astfel, în situația în care nu mai sunt locuri disponibile pentru programare în perioada dorită pe raza de domiciliu a solicitantului, acesta poate verifica disponibilitatea în județele limitrofe, menționează Direcția Generală de Pașapoarte.

După ce programarea a fost efectuată, pe adresa de e-mail menționată de solicitant va fi trimis un mesaj de confirmare a acesteia, iar dacă programarea nu va fi confirmată în termen de două ore de la primirea mesajului, aceasta va fi anulată.

Documente necesare pentru obținerea pașaportului simplu electronic pentru persoanele majore și care au domiciliul în România.

1. Cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau, după caz, buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, în original. Cartea de identitate provizorie trebuie însoţită de certificatul de naştere, în original.

2. Documentul care face dovada achitării contravalorii paşaportului, în original, sau documentul de plată editat pe suport hârtie conţinând toate informaţiile aferente plăţii efectuate prin mijloace de plată online, completat pe numele titularului.

3. Paşaportul anterior, dacă acesta există. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel