Israel: Ajutorul militar american bate toate recordurile

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Portavion / FOTO: Freepik
Portavion / FOTO: Freepik
Acest ajutor a atins un nivel fără precedent de la începutul războiului din Fâșia Gaza, pe 7 octombrie anul trecut. Acest sprijin al Statelor Unite se traduce și printr-o importantă dislocare de întăriri americane în Orientul Mijlociu.

Washingtonul nu a fost niciodată atât de generos cu Israelul. În ciuda dezacordurilor dintre Benjamin Netanyahu și Joe Biden cu privire la gestionarea războiului din Gaza și Liban, precum și de amploarea represaliilor israeliene împotriva Iranului, Statele Unite au acordat Israelului un ajutor militar direct record, de 17,9 miliarde de dolari de la începutul războiului, în 7 octombrie 2023, conform estimărilor americane.

O mică precizare: într-un an normal, ajutorul militar se ridică la 3,8 miliarde de dolari, bani folosiți pentru finanțarea achizițiilor de echipamente militare americane. La acest jackpot se adaugă o prelungire excepțională acordată în primăvară de Congres, de puțin peste 14 miliarde de dolari repartizați pe mai mulți ani.

Pentru a completa tabloul, trebuie incluse în calcul și cele aproximativ 4,9 miliarde de dolari aferente cheltuielilor legate de trimiterea de către Statele Unite de întăriri, sub formă de portavioane, escadroane, sisteme de apărare aeriană în Marea Mediterană, Marea Roșie și Marea Roșie. Golf. De asemenea, trupele americane din acest sector și-au sporit efectivul de la 34.000 la 50.000 de militari în această vară.

Interceptarea rachetelor

Misiunea forței expediționare este de a proteja nu numai bazele și navele americane din regiune, dar și de a lua parte la apărarea Israelului. Prin participarea, de exemplu, la interceptarea rachetelor sau a dronelor trase către statul evreu de Iran și aliații acestuia, precum rebelii yemeniți Houthi, precum și milițiile șiite din Siria și Irak.

Rezervele directe americane includ obuze de artilerie, bombe de mare precizie, dar și mega-bombe de o tonă capabile să perforeze și să distrugă buncăre. Un sfert din echipamentul livrat Israelului provine din stocurile armatei americane depozitate în diferite baze americane împrăștiate în Orientul Mijlociu.

Statele Unite au livrat, de asemenea, pentru o sumă de totală de 4,4 miliarde de dolari, baterii de rachete antirachete „Iron Dome” și „David’s Sling” utilizate masiv de armata israeliană pentru a intercepta proiectile trase de Hamas, Hezbollah, Houthi și iranieni.

Provocarea Houthi

Aceste sisteme, care și-au demonstrat eficiența, au fost dezvoltate în comun de Israel și Statele Unite, cu finanțare predominant americană. Printre provocările cu care se confruntă Statele Unite se află apărarea libertății de mișcare maritimă în Golf în urma multiplelor atacuri lansate de Houthi împotriva navelor.

După cum subliniază un expert militar israelian, „americanii sunt nevoiți să recurgă, de exemplu, la un portavion al cărui cost de operare este enorm, pentru a încerca să contracareze dronele de fabricație iraniană al căror preț nu depășește 2.000 de dolari”. În total, de când Statele Unite au început să acorde ajutor Israelului, în 1959, statul evreu a primit echivalentul a 251 miliarde de dolari, cifră ajustată de inflație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik

pixel