Israel: costul exorbitant al războiului

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Rachete de interceptare pentru Iron Dome / FOTO: Wikipedia
Rachete de interceptare pentru Iron Dome / FOTO: Wikipedia
Economia israeliană plătește un preț mare pentru continuarea războiului în Fâșia Gaza și Liban. FMI este pesimist cu privire la creșterea și deficitul bugetar al țării din cauza exploziei cheltuielilor militare.

Creșterea economică a devenit una dintre victimele colaterale ale războiului multifrontal pe care Israelul îl poartă de mai bine de un an. Semnele îngrijorătoare se înmulțesc. Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în jos noile previziuni, mult mai pesimiste decât cele menționate de Bezalel Smotrich, ministrul israelian de finanțe. Instituția internațională estimează că deficitul bugetar ar urma să ajungă la 8,5% din PIB în 2024, aproape de două ori mai mult decât anul trecut, în timp ce Trezoreria anticipează 6,6%. La fel, creșterea PIB-ului va fi limitată la o foarte modestă 0,7%, ceea ce se va traduce printr-o scădere a PIB-ului pe cap de locuitor, potrivit FMI.

Aceste performanțe slabe se datorează efortului financiar enorm necesar pentru finanțarea cheltuielilor militare. Un exemplu: operațiunea la sol lansată de armata israeliană în sudul Libanului la sfârșitul lunii septembrie a costat deja aproape 7 miliarde de dolari. În total, tributul plătit pentru finanțarea războiului declanșat la 7 octombrie 2024 în urma masacrelor comise de Hamas în sudul Israelului se ridică deja la 27,6 miliarde de dolari, potrivit Ministerului de Finanțe israelian.

Povara militară

În absența unor acorduri de încetare a focului atât în ​​Fâșia Gaza, cât și în Liban împotriva Hezbollah-ului, această povară nu poate decât să crească. Armata israeliană, care suferă de un deficit grav de personal, este obligată să prelungească perioadele de rezervă, care pot ajunge sau chiar depăși 100 de zile pe an. 

Compensația salarială de finanțare plătită pentru rezerviști chemați în serviciu se ridică la aproximativ 3,6 miliarde de dolari pe an, potrivit Ministerului de Finanțe.

Această factură ar putea crește în continuare. Dacă războiul pe mai multe fronturi va continua, Statul Major a anunțat că va trebui să prelungească și mai mult perioadele de rezervă, cu riscul de a perturba problemele de personalului în mai multe companii, ai căror angajați sunt chemați la război. 

Apărarea antiaeriană, care interceptează și distruge în zbor marea majoritate a rachetelor și dronelor trase de Hezbollah, Hamas, houthi, rebelii yemeniți, milițiile șiite irakiene și Iran, devine  foarte scumpă. În funcție de diferitele baterii de interceptare folosite de Israel, factura variază de la 50.000 de dolari la mai mult de un milion de dolari pentru fiecare lovitură.

Aceste costuri de cost au provocat o deteriorare serioasă a situației economice, mai ales că agenții internaționale precum Moody's, Standard & Poor și Fitch și-au redus ratingurile și perspectivele pentru economia israeliană.

Cu toate acestea, trebuie aduse câteva nuanțe acestei imagini întunecate. Bursa de Valori din Tel Aviv a înregistrat o creștere foarte bună de aproape 18% de la începutul anului. Shekelul, moneda națională, după ce a scăzut la începutul războiului, s-a stabilizat în ultimele luni. Inflația anuală este limitată, iar șomajul este cel mai scăzut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
foto: pexels
Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Inflație / FOTO: Freepik
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de Valori Bucureşti, în creştere. Cifrele zilei

Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...

Joe Biden și Volodimir Zelenski / Foto: Casa Albă / Flickr
Bună dimineața!
Riscă să devină vulnerabil / FOTO: Freepik
Warren Buffett
Disperare!
Sedinta de Guvern
vouchere sociale
Foto: Oana Pavelescu
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Fabrică auto

Ford dă afară mii de angajați din Europa

Decizia afectează în mod direct aproximativ 4.000 de...

Conductă gaz

BEI: Împrumut de 200 de milioane de euro pentru Delgaz Grid

Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat acordarea...

Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Dumitru Chisăliță (AEI)
Oare ce se va întâmpla?
IG Metall / FOTO: Pagina de Facebook a IGM
Oficiu poștal
Fotografie de la Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/926390/

pixel