Producţia de ţiţei a României continuă să scadă
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Aflat în funcţie de 12 ani, Netanyahu a fost adesea o figură polarizantă în ţară şi în străinătate. Încheierea mandatului său ar putea duce la suspendarea frământărilor politice interne, dar schimbările majore în politica externă a Israelului, aliat fidel al SUA, par mai puţin probabile.
Yair Lapid, un centrist însărcinat cu formarea următoarei coaliţii de guvernare după ce conservatorul Netanyahu nu a reuşit să o facă în urma unor alegeri neconcludente la 23 martie, are termen până miercuri la miezul nopţii să prezinte o listă finală.
Lapid, fost prezentator TV, în vârstă de 57 de ani, trebuie încă să ajungă la un acord cu partenerul său principal, naţionalistul Naftali Bennett, care ar servi ca primul premier în baza unei propuneri de rotaţie între cei doi. Partidul Yesh Atid al lui Lapid şi cel centrist Albastru-Alb al lui Gantz au transmis într-un comunicat comun că "au fost de acord cu schiţa guvernului şi chestiunile de bază legate de consolidarea democraţiei şi societăţii israeliene".
Gantz va rămâne ministru al apărării în noul cabinet, au precizat partidele.
Netanyahu, în vârstă de 71 de ani, a încercat să-i discrediteze pe Bennett şi pe alţi doi responsabili de dreapta care negociază cu Lapid, spunând că pun în pericol securitatea Israelului - o aluzie la eforturile de a limita programul nuclear al Iranului şi de a gestiona legăturile cu palestinienii din ce în ce mai tensionate.
Nereuşind să formeze un nou guvern, liderul israelian cu cel mai lung mandat, ales prima dată prim-ministru acum un sfert de secol, spune că încă este capabil să creeze următorul cabinet. De asemenea, s-a ajuns la acorduri şi cu partidul de stânga Meretz şi Partidul Laburist (centru-stânga), precum şi cu Yisrael Beitenu, formaţiunea naţionalistă a fostului ministru al apărării Avigdor Lieberman, a declarat un purtător de cuvânt al lui Lapid.
Citește și Iranul, prins cu mâța-n sac. Ce au mai găsit inspectorii internaționali
Lista Arabă Unită negocia de asemenea aderarea la coaliţie. Dacă o va face, ar fi prima dată în istoria Israelului când un partid arab independent devine membru al guvernului. O sursă implicată în discuţiile conduse de Lapid a spus că noul guvern propus va încerca să păstreze consensul evitând problemele ideologice fierbinţi, precum anexarea sau cedarea teritoriului ocupat Cisiordania pe care palestinienii îl doresc pentru un stat al lor.
Dacă Lapid ratează termenul-limită de miercuri, când expiră mandatul de 28 de zile dat de preşedinte pentru formarea unei coaliţii, parlamentul va avea trei săptămâni pentru a conveni asupra unui nou candidat. Dacă acest lucru nu va reuşi, Israelul va organiza alte alegeri, al cincilea scrutin în aproximativ doi ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...