Israelul și SUA sunt gata de război cu Iranul: Suntem pregătiţi
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Israelul și SUA sunt gata de război cu Iranul: Suntem pregătiţi
Israelul și SUA sunt gata de război cu Iranul: Suntem pregătiţi
Israelul vine cu amenințări miercuri seară. Țara anunță că este pregătită să lanseze o acţiune militară pentru a opri Iranul să se doteze cu arme nucleare.

Israelul și SUA sunt gata de război cu Iranul. Mai mult decât atât, oficialii din SUA a semnalat că analizează toate opţiunile dacă Teheranul nu revine rapid la respectarea Acordului atomic.

„Israelul îşi rezervă dreptul de a acţiona în orice moment” împotriva Iranului. „Nu intenţionăm să lăsăm Iranul să devină putere nucleară”, a declarat Yair Lapid, ministrul israelian de Externe, imediat după întâlnirea pe care a avut-o la Washington cu secretarul de Stat american, Antony Blinken.

Dacă diplomaţia va eşua, vom avea pe masă alte opţiuni. Trebuie să acţionăm, este dreptul nostru şi responsabilitatea noastră. Iranul a semnalat public că vrea distrugerea Israelului. Nu intenţionăm să permitem acest lucru”, a subliniat Yair Lapid, potrivit Agenţiei France-Presse şi cotidianului The Times of Israel.

După Facebook, o altă rețea de socializare a picat. Utilizatorii au semnalat problema

La rândul său, Antony Blinken a semnalat că Iranul are puţin timp la dispoziţie pentru a reveni la respectarea Acordului nuclear semnat cu marile puteri. „Ne apropiem de punctul în care o revenire la Acordul atomic nu va mai reduce beneficiile tratatului”, a declarat Antony Blinken, denunţând activităţile iraniene de purificare a uraniului. Statele Unite preferă diplomaţia, „dar timpul se scurge rapid”, a atras atenţia Antony Blinken. „Noi suntem pregătiţi să recurgem la alte opţiuni dacă Iranul nu îşi schimbă direcţia”, a subliniat secretarul de Stat american.

Iranul a semnalat că intenţionează să revină, la începutul lunii noiembrie, la negocierile cu marile puteri pe tema relansării Acordului nuclear din 2015. Administraţia de la Teheran a cerut Statelor Unite să modifice abordarea în negocieri. „Administraţia Joseph Biden trebuie să ia o decizie: fie vrea să menţină moştenirea lăsată de Donald Trump, fie vrea să o construiască pe a lui Joseph Biden. Este o decizie pur politică. Nu avem prea mult timp la dispoziţie”, a declarat recent Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, potrivit Mediafax.ro.

Administraţia SUA a semnalat că este dispusă la reluarea negocierilor cu Iranul pe tema Acordului nuclear din 2015 (Planul Comun de Acţiune Complet, JCPOA). Iranul a intensificat activităţile nucleare în contextul retragerii Statelor Unite din Acordul atomic din 2015. Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel