Israelul va avea cel mai ieftin curent din lume după inaugurarea celei de-a patra ferme de fotovoltaice

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ferma de panouri fotovoltaice de la Ashalim, deșertul Negev, Israel
Ferma de panouri fotovoltaice de la Ashalim, deșertul Negev, Israel
Cea de-a patra fermă de energie solară din Israel, situată la Ashalim, în deșertul Negev, a început să funcționeze și va furniza energie la un preț record pe piața energiei electrice, a anunțat miercuri guvernul israelian.

Câmpul de panouri fotovoltaice va furniza electricitate la 0.19 euro pe kilowatt-oră (1 kilowatt de energie susținută timp de o oră), semnificativ mai ieftin decât orice altă centrală electrică care produce electricitate din energie solară din țară. Tariful se compară cu un preț de 0,09 euro pe kWh la prima centrală solară a Ashalim, care a început să producă energie la sfârșitul anului 2017.

Guvernul a declarat că prețul stabilit este mai ieftin decât producția de energie electrică folosind combustibili fosili poluanți și mai mic decât proiecte similare din întreaga lume.

Într-o declarație comună, Ministerul de Finanțe, Ministerul Energiei și Infrastructurii și Autoritatea Electrică din Israel au anunțat că a fost finalizată construcția celei de-a patra centrale solare din Ashalim și că aceasta va începe să pompeze electricitate în rețea, notează presa israeliană.

"Potențialul de energie regenerabilă al sectorului israelian al energiei electrice constă în prezent în principal în proiecte solare", a declarat contabilul general Yali Rothenberg. "Resursele limitate de terenuri, criza climatică și obiectivele provocatoare din domeniul energiei regenerabile necesită o cooperare între ministerele guvernamentale pentru a promova proiectele și a obține certitudinea implementării acestora."

Ashalim Solar Park Ltd., condusă de filiala israeliană a companiei franceze EDF Renewables și câștigătoarea licitației guvernamentale pentru construirea și exploatarea centralei solare fotovoltaice de 40 MW, a finalizat testele de recepție pentru instalație și a obținut o licență de producție permanentă pentru a începe exploatarea comercială.

Centralele termosolare preiau lumina solară și o transformă în căldură înainte de a o utiliza pentru a produce energie electrică. Sistemul fotovoltaic (PV) - cel preferat în zilele noastre - captează razele soarelui și le transformă direct în energie electrică.

Ashalim are deja două câmpuri de energie termosolară care produc 120 MW pe an fiecare și un câmp fotovoltaic care produce 30 MW pe an. Împreună, cele patru stații din Ashalim - două centrale termo-solare și două centrale fotovoltaice - vor furniza electricitate în valoare totală de peste 300 MW anual, a declarat guvernul.

Exploatarea parcurilor solare în parteneriat public-privat face parte din obiectivul guvernului de a genera 30% din energia electrică a țării din surse regenerabile, adică energie solară, până în 2030, față de o țintă anterioară de 17%, în timp ce încearcă să elimine treptat utilizarea cărbunelui.

În cadrul modelului de parteneriat public-privat, dezvoltatorul este responsabil pentru planificarea, finanțarea, construcția și operarea centralei solare pentru o perioadă de 25 de ani, la sfârșitul căreia centrala va fi returnată statului.

"Punerea în funcțiune a instalației reprezintă o etapă importantă în avansarea producției din energii regenerabile, în conformitate cu obiectivele guvernului", a declarat Amir Shavit, președintele Autorității pentru Energie Electrică. "Autoritatea va continua să promoveze construcția de instalații de generare a energiei electrice curate și competitive."

Guvernul a declarat că în prezent avansează proiecte suplimentare, inclusiv un complex de ferme solare în Ashalim cu o capacitate de producție de până la 100 MW și un complex solar în apropierea orașului Dimona cu o capacitate de până la 300 MW. Împreună, se așteaptă ca proiectele să atingă un domeniu total de generare a energiei de peste 700 MW.

La începutul acestei luni, EDF Renewables a declarat că a încheiat un acord de finanțare cu grupul Harel pentru aproape 1 miliard NIS pentru șapte dintre proiectele sale de energie solară din Israel, cu o capacitate totală de 189 MW.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik

pixel