Istoria a două piețe bursiere: Bătălia dintre Londra și Paris pentru investitori

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Care sunt criteriile căutate de investitori pentru acțiunile lor la bursă
Care sunt criteriile căutate de investitori pentru acțiunile lor la bursă
Piața bursieră din Paris, dominată de acțiunile companiilor de pe segmentul produselor de lux, valorează acum mai mult decât Londra.

Pentru investitori însă, nu mărimea contează, alții sunt indicatorii care sporesc popularitatea capitalei britanice. Deși Marea Britanie a înregistrat un exod mai mare de fonduri de capitaluri proprii din 2020 decât Parisul, companiile au strâns mai mulți bani în cadrul Ofertelor Publice Inițiale (IPO) lansate pe platforma bursieră din Londra. Și tot la Londra se efectuează mai multe schimburi de acțiuni în fiecare zi. 

Indicele CAC All Shares din Franța valorează în prezent aproape 3 trilioane de dolari, ceea ce o face cea mai mare piață bursieră din Europa după valoare, datorită cererii pentru acțiunile sale de lux și de retail. Între timp, indicele FTSE All-Share din Londra valorează 2.800 de miliarde de dolari, potrivit datelor Refinitiv.

Flux de fonduri

Până în prezent, fondurile care investesc în acțiuni britanice au înregistrat ieșiri record de 23 de miliarde de euro, potrivit Refinitiv Lipper, comparativ cu aproape 18 miliarde de euro anul trecut și cu cele 14,6 miliarde de euro retrase în 2016, când Marea Britanie a votat pentru Brexit. 

Ieșirile anuale din fondurile de acțiuni franceze sunt mult mai mici - 2 miliarde de euro în acest an.

Destinație IPO

Dar Londra rămâne o destinație mult mai importantă în ceea ce privește numărul și volumul IPO-urilor, chiar dacă volumul acestor operațiuni a scăzut cu 80% în Europa în acest an față de anul trecut și cu peste 90% în SUA, potrivit Dealogic.

După ce în 2021 a înregistrat al doilea cel mai puternic an pentru listări de companii din 2007 încoace, Bursa de Valori din Londra a marcat, de la începutul acestui an, 41 de debuturi cu o valoare totală a tranzacțiilor de 1,18 miliarde de euro (1,22 miliarde de dolari), mai mult decât dublu față de cele 474 de milioane de euro strânse în cele 11 IPO-uri realizate la Paris, conform datelor Dealogic.

Amsterdam - cel mai mare centru european în ceea ce privește valoarea medie zilnică tranzacționată, conform datelor CBOE - a înregistrat doar două oferte publice inițiale în acest an, în valoare totală de 411 milioane de euro, potrivit Euronext.

Într-un mediu volatil al pieței bursiere, Parisul se poate baza pe marile participații private în companiile sale pentru a oferi o anumită stabilitate.

Potrivit Euronext, media free float a companiilor franceze cu capitalizare mare este de aproximativ 70%, iar cea a companiilor mici de aproximativ 50%, o performanță mult mai mică decât la Londra, unde media free float a indicelui FTSE All-Share este de aproape 90% din totalul acțiunilor în circulație, potrivit Refinitiv.

"Din punctul de vedere al oportunităților, dar și al cantității de free float, pentru un investitor instituțional, Marea Britanie este în continuare semnificativ mai importantă", a declarat Ben Laidler, strateg la eToro.

Într-adevăr, cei mai mari trei acționari din Paris sunt investitori privați: familia Arnault, care deține jumătate din LVMH - cea mai mare companie europeană după capitalizarea bursieră -, familia Hermès și guvernul francez. Prin comparație, cel mai mare administrator de active din lume, Blackrock, este lider la Londra.

În ceea ce privește activitatea bursieră, valoarea medie zilnică tranzacționată la Amsterdam a fost de peste 10 miliarde de euro în octombrie, Londra fiind urmată îndeaproape de Londra, cu 9,4 miliarde de euro - aproximativ la fel de mult ca Parisul și Frankfurt la un loc, potrivit datelor CBOE Global Markets.

Dividende 

Discountul la care se tranzacționează indicele FTSE All-Share față de acțiunile globale, care, de la referendumul pentru Brexit din 2016, a ajuns aproape la cel mai mare nivel din 1990 încoace, de 35% pe o măsurătoare preț/profit, subminează Londra.

Londra, ”bogată” în companii energetice, este un mare câștigător în ceea ce privește dividendele. În al treilea trimestru al acestui an, firmele britanice au plătit 28,7 miliarde de dolari, de peste șapte ori mai mult decât totalul plătit în Franța, potrivit indicelui global de dividende al Janus Henderson Investors.

Indicele FTSE All-Share din Londra a oferit, de asemenea, randamente mai bune pentru investitori în acest an. Conform datelor Refinitiv, randamentul total anualizat al indicelui este de 2%, comparativ cu randamentul de aproape minus 6% al CAC All-Shares.

De asemenea, este de remarcat faptul că moneda intră în joc atunci când se măsoară dimensiunea pieței londoneze în raport cu cea a pieței pariziene în dolari. În acest an, lira sterlină a scăzut cu aproximativ 11% față de dolarul american, în timp ce euro a pierdut aproximativ 9%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA

pixel