Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
Codul lui Hammurabi, cel mai bine conservat cod de legi antic, a fost creat în Babilonul Antic în jurul anului 1760 i.Hr. și a fost realizat de cel de-al șaselea rege babilonian, Hammurabi. Alte colecții de legi includ Codul lui Ur-Nammu, regele din Ur (aprox. 2050 i.Hr.), Codul lui Eshnunna (aprox. 1930 i.Hr.) și Codul lui Lipit-Ishtar din Isin (aprox. 1870 i.Hr.). Aceste coduri de lege au dat o formă legală rolului banilor în societatea civilă. Au stabilit dobânzile la datorii, amenzi pentru fărădelegi și diferite compensații bănești. Civilizația din Mesopotamia a dezvoltat o economie la scară largă bazată pe bani-marfă. Babilonienii și orașele-stat din vecinătate au dezvoltat ulterior cel mai vechi sistem economic pe care îl cunoaștem astăzi, în termeni de reguli la datorii, contracte legale și coduri de lege cu privire la activitățile de afaceri și la proprietatea privată. Banii nu erau doar o noutate, ci o necesitate.
Oamenii au aflat că multe lucruri ar funcționa dacă s-ar utiliza bani în loc de produse, pentru a utiliza cât mai mult banii a trebuit să utilizeze câteva reguli simple:
În Turcia Antică în urmă cu aproximativ 2700 de ani, cineva a venit cu ideea de a folosi monede metalice. Primele monede au apărut în Turcia Antică. Fiecare moneda era ștampilată cu o valoare, monedele erau rotunde sau plate făcute din aur sau argint, ușor de transportat. Erau decorate cu imagini, desene și modele. Utilizarea monedelor comerciale a fost ușor de realizat.
Oamenii care au inventat primele moende erau din Regatul Lydia, un mic regat de coasta la Marea Egee, în vechea Turcie. La fel că și celelalte regate de coasta oamenii aveau nevoie de ceva util pentru comerț și pentru vizitatori, răspunsul au fost monedele. Prima moneda ștanțată (având însemnele unei autorități în formă unei imagini sau a unor cuvinte) poate fi văzută la Biblioteca Națională din Paris. Este vorba de o moneda din electrum realizată pe Insula Aegina din Grecia și datează din jurul anului 700 i.Hr.
Grecia antică: Ideea pentru folosirea monedelor metalice să răspândit rapid, fiecare oraș-stat dezvoltându-și propria moneda. Comercianții care vizitau mergeau la banca și schimbau monedele lor în monede grecești care apoi le foloseau să facă cumpărături în marile piețe grecești. Grecia a fost prima civilizație care a utilizat imagini cu chipuri de oameni reali pe monedele lor. Primul chip ștanțat pe o moneda a fost cel a lui Alexandru cel Mare, în jurul anului 325 i.Hr. Odată cu trecerea timpului grecii au creat monede mai mari pentru a comemora anumite evenimente speciale.
Roma antică: Vechii români au înțeles că utilizarea monedelor este foarte importantă și inteligență. La început, românii au bătut imagini ale clădirilor pe monedele lor. Ei au fost primii care au adăugat simboluri cum ar fi stelele și vulturii pe monede.
China antică: Monedele antice din China au avut, de asemenea, găuri în centru. Pentru păstrarea lor în siguranță, monedele erau înșirate pe o frânghie, acest lucru a fost numit “un șir de bani”. Chinezii au decorat monedele lor cu imagini de creaturi mitice și magice, precum și desene sau modele. Monedele simbolizau două daruri: darul de avere și darul de noroc.
Încă din cele mai vechi timpuri, au existat escroci care falsificau aceste monede, pedeapsa pentru falsificare fiind, de obicei, moartea. Când monedele au început să fie făcute de mașini, falsificarea monedelor a scăzut considerabil.
Hârtia a fost inventată de chinezii din Antichitate și a avut un rol important în dezvoltarea banilor de hârtie care puteau fi decorați cu multă culoare.
Bancnotele au fost introduse în China pe timpul Dinastiei Song în secolul al XI-lea. Dezvoltarea bancnotei a început în secolul VII odată cu eliberarea locală a valutei de hârtie. Această își are rădăcinile de pe vremea Dinastie Tang (618 – 907) acolo unde negustorii primeau chitanțe pentru depozitele lor de monede, aceștia dorind să scape de greutatea monedelor de cupru în tranzacțiile comerciale mari.
În timp sistemele economice au evoluat, băncile s-au dezvoltat și au apărut tranzacțiile bancare și transferurile de bani. Astfel oamenii puteau face plăti fără a fi nevoiți să se deplaseze, dintr-un colț al globului într-altul, pentru a se putea întâlni față în față. În zilele noastre transferurile de bani se fac prin diferiți intermediari, precum “Western Union”, “Moneygram”, “Westaco Express”, “M-pesa” sau “Smith&Smith”, cu condiția de a plăti și unele comisioane aferente serviciilor de transfer de bani.
Odată cu noile avansări în tehnologie, sistemul informatic a început să se dezvolte economic într-un mod alert. Apariția unei monede virtuale era doar o chestiune de timp, iar în ianuarie 2009 a apărut Bitcoin, prima moneda virtuală.
Masă monetară a unei țări constă în valută (bancnote și monede) și de obicei include depozite bancare (sumele ținute în conturi de tranzacții și conturi de economii). Depozitele bancare, în mare parte fiind doar evidente bancare (majoritatea computerizate în lumea bancară modernă), formează de departe ce mai mare masă monetară din țările dezvoltate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...