Istoria nerușinată a accizei. ”Viciile” din care se înfruptă statele

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Sarea a fost unul din produsele accizate
Sarea a fost unul din produsele accizate
Acciza sau supraimpozitarea unor bunuri a devenit un lucru de la sine înțeles în economia zilelor noastre, contribuabilii considerându-le ca inevitabile și ca un drept al statelor. Însă accizarea are o vechime relativ redusă și la începuturi a fost socotită de către cei asupra cărora le era impusă ca o taxă nerușinată impusă de către state asupra contribuabililor.

Numele de acciză vine din olandezul ”accijns”, care ar deriva din verbul latinesc ”accensare” care înseamnă a taxa. Acciza, așa cum o cunoaștem astăzi, a apărut în Anglia odată cu Revoluția engleză din 1642 care a dus la înlăturarea monarhiei și instaurarea unui regim republican, dominat de puritani. Puritanii erau protestanți care au duceau un stil de viață sever, lipsit de micile plăceri ale vieții. În consecință, au impus taxe supradimensionate asupra produselor pe care le considerau ca generatoare de vicii, precum alcoolul, tutunul sau produsele de lux. După reinstaurarea monarhiei, stilul de viață a devenit mai relaxat, însă guvernele nu au renunțat la taxele care le aduceau bani mulți.

Sarea, ca produs de lux

Deși încă nu exista numele de acciză, ea exista de mai multă vreme. Celebră este ”la gabelle” din Franța, o taxă pe sare foarte nepopulară impusă în secolul XIV și menținută până în 1946, cu excepția unei perioade din timpul Revoluției franceze, când a fost abolită ca un simbol ca al opresiunii statului asupra cetățenilor. Profitând de faptul că toți francezii aveau nevoie de sare, precum nevoia de carburanți din ziua de astăzi, regii francezi și apoi guvernele republicane au impus o taxă care depășea cu mult costurile de exploatare a sării și profitul producătorilor. Necesitatea sării era cu atât mai mare cu cât în acea vreme sarea era și un conservant, în lipsa frigiderelor de astăzi. Din acest motiv au apărut contrabandiștii de sare care, precum contrabandiștii de țigări din zilele noastre, aduceau marfa și o vindeau la un preț inferior celui impus de către stat. Pedepsele puteau ajunge până la execuție, iar în anii care au precedat Revoluția din 1789 circa 3.000 de oameni erau întemnițați sau executați anual pentru contrabandă cu sare. 

Citește și: Transportatorii amenință cu proteste din cauza supraaccizelor

Spre deosebire de astăzi, când dreptul statului de a percepe accize este socotit ca intangibil, în alte vremuri supraimpozitarea unor produse provoca indignare. Astfel, scriitorul Samuel Johnson, în Dicționarul limbii engleze pe care l-a publicat în 1755, definea acciza ca ”o taxă detestabilă percepută asupra unor bunuri, care este decisă nu de judecători, ci de nenorociții angajați de către cei asupra cărora taxa este impusă”.

Taxa pe cunoaștere

Guvernele și-au împovărat cetățenii cu accize percepute pe diverse produse, care au fost definite peste noapte ca fiind de lux sau imorale. Astfel, a fost percepută acciză pe hârtie sau pe cafea. Tot o formă de acciză a fost ”fumăritul” din Țările Române, care era o taxă percepută pe coșurile de fum ale caselor, însă o taxă asemănătoare a fost impusă și în Marea Britanie, cu consecința că în casele mai mari nu exist decât o singură încăpere încălzită pe timpul iernii ca să nu fii cocoșat de impozite. Tot în Marea Britanie a fost o taxă pe numărul de geamuri. Motivul impunerii acestui tip de accize era că evaziunea fiscală era aproape zero din moment ce contribuabilii erau în imposibilitatea de a-și dosi geamurile sau coșurile  de fum.

Între 1712 și 1853, tot în Marea Britanie erau accizate ziarele, acciză care era tripla prețul acestora. În acea vreme, britanicii se refereau dezgustați la acciza pe ziare ca la ”taxa pe cunoaștere”. Nici în zilele noastre, produsele accizabile nu sunt considerate universal valabile. De exemplu, statul canadian, în zilele noastre, percepe acciză pe aparatul condiționat din mașini, pe considerentul că este un lux să nu mori de cald în propria-ți mașină. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Contor electric
Este o veste bună pentru cele doua banci
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn
Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă

pixel