Italia ia măsuri pentru consolidarea securității energetice a țării

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Energie eoliană
Energie eoliană
Italia va aproba un decret care prevede alocarea a 420 de milioane de euro până în 2026 pentru a construi un centru strategic pentru energia eoliană offshore reducând totodată birocrația pentru terminalele de gaz natural lichefiat (GNL) pe uscat.

Guvernul condus de premierul Giorgia Meloni se va reuni pentru a discuta și aproba "măsuri urgente pentru a promova securitatea energetică a țării", au declarat oficiali din biroul acesteia.

Legislația, propusă de ministrul italian al Energiei, Gilberto Pichetto Fratin, vine ca urmare a creșterii prețurilor angro la gaz, în timp ce conflictul dintre Hamas și Israel menține piețele energetice în tensiune, arată Reuters.

Roma intenționează să decidă în termen de patru luni unde anume să construiască noul hub, care va fi amplasat în sudul Italiei pentru a stimula investițiile în unele dintre cele mai sărace zone ale țării.

În cadrul pachetului de măsuri, care încă mai poate fi modificat, guvernul va încerca să revigoreze un program existent, gestionat de grupul controlat de stat GSE, pentru a cumpăra gaze naturale produse pe plan intern și a le vinde firmelor mari consumatoare de energie "la prețuri accesibile".

Meloni pare să fi renunțat la planurile de prelungire de la un minim de șase la un maxim de 12 luni a unui program special care ajută unele gospodării să cumpere energie electrică de la furnizorul lor istoric, care urmează să expire în ianuarie anul viitor.

Pentru a crește aprovizionarea cu gaze naturale, decretul prevede că proiectele de terminale GNL terestre pentru care au fost deja emise autorizațiile relevante reprezintă "intervenții strategice de utilitate publică, nedeferențiabile și urgente".

O măsură care va declanșa probabil critici din partea grupurilor ecologiste deschide calea pentru stimularea forajului offshore în Marea Adriatică, cu condiția ca zăcămintele să aibă rezerve potențiale de gaze de peste 500 de milioane de metri cubi.

În plus, decretul face primii pași pentru a contura un cadru pentru dezvoltarea instalațiilor de captare și stocare a carbonului (CCS), considerate de experți ca fiind esențiale pentru atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor convenite cu autoritățile Uniunii Europene.

 

Grupul energetic Eni și operatorul de rețele electrice Snam au anunțat în septembrie un proiect de înființare a unui centru de captare a carbonului în apropierea orașului Ravenna.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan

Premierul Bolojan a cerut înlocuirea directorului EximBank

Premierul Ilie Bolojan a anunţat, marţi seara, că a...

Donald Trump / Foto: Casa Albă
BVB

Zboruri Wizz Air, relocate de pe Aeroportul Băneasa

Anunţ important pentru cei care urmează să călătorească...

Freepik.com
Freepik.com
Baterii / Foto: Freepik

ANRE a eliminat dubla taxare a energiei stocate

ANRE elimină dublarea tarifelor pentru energia electrică...

Ilie Bolojan, discuţii cu premierul ucrainean, Denys Shmyhal

Premierul României, Ilie Bolojan, a avut, marţi seară,...

Donald Trump
Foto: Arhiva. Protest BNS în Piața Victoriei
freepik.com
La Cocoș
Schimb valutar / Foto: Pexels
Contabili / Foto: Freepik
TAROM are un nou director / Foto: Arhivă
Ghișeu
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Banca Naționala a României
Vagon de tren

Transportul călătorilor cu trenul, luat la puricat de ANPC

Calitatea transportului pe calea ferată a intrat în...

OMV Petrom
Leva / Foto: DCBusiness
Președintele Donald Trump face declarații pentru jurnaliști
RCA
Consiliul Fiscal, nu foarte optimist privind reducerea deficitului
Florin Barbu

pixel