Italia: Meloni vorbește despre privatizarea serviciilor poștale și feroviare

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Giorgia Meloni / FOTO: https://www.facebook.com/giorgiameloni.paginaufficiale/photos?locale=ro_RO
Giorgia Meloni / FOTO: https://www.facebook.com/giorgiameloni.paginaufficiale/photos?locale=ro_RO
Premierul italian, Girogia Meloni, a revenit la muncă după Sărbătorile de iarnă cu o conferință de presă în cadrul căreia a prezentat parcursul pentru anul care a început.

Apărându-și opțiunile bugetare, Giorgia Meloni a insistat asupra „dorinței sale de a reforma” mecanismul de salvare a zonei euro. Tradiționala întâlnire cu presa a fost amânată de două ori până acum din motive de sănătate.

Timp de mai bine de trei ore, ea a răspuns cu ușurință la întrebări despre imigrație, președinția italiană a G7, reforma Pactului de stabilitate sau viitoarele alegeri europene.

Reducere de cheltuieli

Giorgia Meloni a dorit să calmeze temerile privind starea de sănătate a economiei italiene, confruntată cu o stagnare a PIB-ului și o recesiune evitată la limită. „Prognozele de creștere rămân peste media europeană”, le-a spus Meloni jurnaliștilor. 

”Nu sunt în favoarea unei creșteri a impozitelor, ci a unei reduceri a cheltuielilor publice”, a precizat șefa Cabinetului ministerial, la o zi după ce ministrul Economiei anunțase că guvernul va face reduceri de buget în valoare de 7 miliarde de euro în următorii trei ani.

Al doilea obiectiv anunțat la adoptarea bugetului, luna trecută, a fost obținerea de 20 de miliarde de euro din privatizări în următorii trei ani. Un plan vag care nu a convins observatorii. „Ideea mea este să reduc prezența statului acolo unde nu este necesar și să o întăresc acolo unde este necesar”, a insistat Giorgia Meloni, salutând recenta reducere a participării guvernului la Banca Monte dei Paschi di Siena. 

Fără a oferi un calendar, ea a evocat Poste Italiane și compania feroviară de stat Ferrovie dello Stato (FS) drept companii care ar putea fi parțial privatizate în curând.

Altă temă majoră a conferinței sale de presă a fost, evident, Europa în acest an de reînnoire a Parlamentului de la Strasbourg. „Obiectivul meu este o majoritate alternativă la cea actuală, fără a guverna cu stânga. Am văzut că este posibil pe teme precum imigrația sau tranziția energetică”, a anunțat Giorgia Meloni, care exclude totuși orice alianță cu cea mai radicală dreaptă.

O oportunitate

Giorgia Meloni a preferat să se concentreze pe probleme financiare și bugetare. „Noul Pact de Stabilitate, evident, nu este ceea ce mi-am dorit, dar sunt parțial mulțumită”, a explicat ea. Pe de altă parte, ea consideră că mecanismul de salvare a zonei euro (ESM) este „învechit”. Italia este singura țară din zona euro care nu l-a ratificat. O decizie a Parlamentului italian care, în opinia premierului, reprezintă ”ocazia” de a-l „transforma” într-un instrument „mai eficient”. 

„Rezultatele în lupta împotriva imigrației nu sunt cele pe care le așteptam”, a recunoscut Meloni care, pe vremea când era în opozie, a cerut să nu mai fie primită nici o navă cu imigranți. „Scopul meu este să rezolv această problemă din punct de vedere structural. Nu o vom face concentrându-ne pe redistribuirea migranților atunci când ajung. Trebuie să lucrezi în amonte. »

Aceasta va fi astfel prioritatea G7, a cărui președinție este italiană de la 1 ianuarie. Giorgia Meloni își dorește să fie interlocutorul privilegiat al Africii în Europa datorită „Planului Mattei”. Detaliile sale vor fi dezvăluite în săptămânile următoare în cadrul unei conferințe Italia-Africa. „Trebuie să renunțăm la atitudinea paternalistă sau prădătoare pentru o cooperare egală”, a repetat ea. Se va referi în primul rând pe teme de energie, educație și apă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel