Italia revine la energia nucleară, după ce 40 de ani a interzis-o

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Centrala nucleara. Foto: Pexels.com
Centrala nucleara. Foto: Pexels.com
Italia face pasul către energia nucleară, la aproape 40 de ani de la interdicție.

Guvernul Italiei a adoptat vineri o lege care deschide calea pentru revenirea la energia nucleară, aproape patru decenii după ce aceasta a fost interzisă prin referendum. Premierul Giorgia Meloni a descris măsura drept un pas crucial pentru securitatea energetică și independența țării, transmite Reuters.

Legea, care trebuie aprobată de parlament, oferă executivului mandatul de a adopta decrete detaliate pentru tranziția către energia nucleară. Ministrul Energiei, Gilberto Pichetto Fratin, a declarat luna trecută că întregul proces ar putea fi finalizat până la sfârșitul anului 2027.

„Guvernul a aprobat încă o măsură importantă pentru a asigura o energie curată, sigură și accesibilă, capabilă să garanteze securitatea energetică și independența strategică”, a spus Meloni într-un mesaj video după ședința cabinetului.

Italia intenționează să folosească reactoare modulare avansate pentru a produce energie nucleară sustenabilă și pentru a decarboniza industriile sale cele mai poluante. Executivul susține că progresele tehnologice și îmbunătățirea standardelor de siguranță fac ca interdicția din 1987 să fie depășită.

Guvernul estimează că ar putea economisi 17 miliarde de euro în costurile de decarbonizare până în 2050, dacă energia nucleară ar reprezenta cel puțin 11% din mixul energetic național. Conform planului național de energie și climă, această pondere ar putea crește până la 22%.

Potrivit unei prezentări a Ministerului Energiei de vineri, noua lege va stabili modul de funcționare al reactoarelor modulare și va iniția cercetări științifice privind tehnologiile necesare.

De asemenea, legislația ar facilita dezafectarea vechilor centrale nucleare din Italia și crearea unei autorități independente pentru supravegherea sectorului nuclear.

Italia a păstrat expertiza în domeniul nuclear. Compania de utilități Enel, controlată de stat, operează centrale nucleare în Spania, iar gigantul energetic Eni investește într-un proiect de dezvoltare a unui reactor de fuziune nucleară în SUA.

Anul trecut, ministrul Pichetto Fratin a anunțat că Italia poartă discuții cu mai multe companii, inclusiv grupul energetic american Westinghouse și compania franceză EDF, ca potențiali parteneri pentru o companie susținută de stat, care va construi reactoare nucleare avansate în țară.

La începutul acestei luni, publicațiile Corriere della Sera și Il Sole 24 Ore au relatat că această companie de stat, care ar urma să includă Enel, Ansaldo și Leonardo, este aproape de a fi înființată și va analiza opțiunile pentru construirea unor reactoare nucleare de mici dimensiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.


pixel