Italia, mega proiect de infrastructură: Va lega Sicilia de peninsulă cu un pod în valoare de 12 miliarde de euro

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Pod
Pod
Guvernul Italiei a anunțat luni că va aloca 12 miliarde de euro pentru construirea unui pod gigant care să conecteze Sicilia cu peninsula, reluând un proiect propus în urmă cu zece ani.

Podul se află de atunci în faza de proiectare, dar compania responsabilă cu supraveghea proiectului a fost închisă în 2013 ca parte a efortului de reducere a cheltuielilor pe măsură ce Italia lupta să controleze datoria publică în creștere, în contextul unei lungi recesiuni economice.

Ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, a declarat că cele 12 miliarde de euro vor fi investite pe parcursul mai multor ani, cu primele trei tranșe plătite până în 2026, conform Reuters.

Podul care va conecta Sicilia cu regiunea Calabria va avea o lungime de aproximativ 5 km și va include o porțiune centrală de 3,3 km - depășind cu ușurință porțiunea centrală actuală de 2,02 km a podului Canakkale din Turcia, devenind astfel unul dintre cele mai lungi poduri suspendate din lume.

Luna trecută, un consorțiu condus de grupul italian Webuild a declarat că a prezentat o versiune revizuită a proiectului, actualizată conform celor mai recente dezvoltări tehnologice și reglementări tehnice.

 

Unii sunt sceptici cu privire la rezistența podului

 

Acest subiect este extrem de controversat în Italia, atrăgând critici puternice din partea celor care pun la îndoială relevanța construirii podului într-o zonă activă seismic și a celor care susțin că ar fi o risipă de bani dăunătoare peisajului și ecosistemului.

Pe de altă parte, proiectul beneficiază și de susținerea celor care cred că o conexiune rapidă de cale ferată și drumuri ar încuraja economia subdezvoltată din sudul Italiei.

Susținătorii proiectului spun că ar permite navelor de marfă din Canalul Suez să descarce în Sicilia, de unde trenurile ar transporta mărfurile spre nord, reducând necesitatea călătoriilor costisitoare peste Marea Mediterană.

În prezent, mașinile, camioanele și trenurile trebuie să traverseze strâmtoarea care desparte portul Messina și "tocul" Italiei cu feribotul, o călătorie care durează aproximativ 20 de minute de la plecare la acostare.

"Vreau să inaugurez șantierul în vara anului 2024", a declarat ministrul Infrastructurii, Matteo Salvini, liderul partidului de coaliție, care a făcut din pod o prioritate majoră în agenda guvernului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
ANAF
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Termocentrala de la Turceni
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea

pixel