Iulian Stanciu (eMAG): Practicile incorecte ale companiilor chineze includ stabilirea de preţuri iluzorii şi manipularea pieţei

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Iulian Stanciu
Iulian Stanciu
Preşedintele executiv al companiei eMAG, Iulian Stanciu, a acuzat, marţi, la o dezbatere de specialitate, practicile anticoncurenţiale ale companiilor şi firmelor din afara Uniunii Europene, în special din China şi Turcia, şi a cerut asigurarea unor condiţii de concurenţă echitabile şi aplicarea eficientă a legislaţiei.

"Conform unei analize, în urma taxelor impuse pe exporturile chinezeşti în primul mandat Trump, companiile chineze au inundat ţările asiatice cu exporturi pentru a compensa lipsa pieţei din America. Acest lucru a dus la falimentarea multor companii locale, la distrugerea valorii adăugate în economiile locale şi la scăderea taxelor încasate la bugetele naţionale. Acum, în al doilea mandat Trump şi ca răspuns la al doilea val de tarife, Europa a devenit ţinuta exporturilor chinezeşti. Am văzut că mărcile chinezeşti de maşini au declarat că vor bate Dacia România până în 2030.

Doar din taxele vamale din eCommerce aceste companii nu plătesc un milion de euro pe zi. Practicile lor incorecte includ stabilirea unor preţuri iluzorii, oferte promoţionale false, manipularea pieţei şi exploatarea datelor în lipsa respectării standardelor de calitate şi siguranţa produselor", a spus Iulian Stanciu.



Potrivit acestuia, este nevoie urgent de asigurarea unor condiţii de concurenţă echitabile şi aplicarea eficientă a legislaţiei existente "faţă de toţi lucrătorii din comerţ care operează pe piaţa UE, indiferent unde îşi au sediul".

"Dezvoltarea ecosistemului antreprenorial ar trebui stimulată, iar o instituţie prestigioasă cum e Consiliul Concurenţei, chiar dacă nu are atribuţii directe de legiferare poate veni cu cercetări şi recomandări în acest sens", a mai spus reprezentantul eMAG.

Consiliul Concurenţei a organizat, marţi, împreună cu Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, conferinţa "Concurenţa: soluţii inovative în cadrul de reglementare".

Participanţii la eveniment au discutat despre cazurile inovative abordate de Consiliul Concurenţei, prezentând practicile noi şi neconvenţionale care au determinat autoritatea de concurenţă să îşi adapteze procedurile de analiză la noile realităţi economice.

De asemenea, au fost dezbătute teme privind provocările şi beneficiile implementării Sistemului de Garanţie-Returnare, un instrument-cheie în economia circulară, cu impact direct asupra sustenabilităţii mediului.

Concurenţa pe pieţele digitale a fost o altă temă de actualitate, abordată în cadrul evenimentului, având în vedere evoluţiile rapide ale tehnologiei şi impactul acestora asupra structurii pieţei şi comportamentelor consumatorilor.

La conferinţă au participat reprezentanţi ai Parlamentului, Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), membrii ai unor autorităţi de concurenţă din Europa, alături de specialiştii organizaţiilor patronale şi ai asociaţiilor profesionale, precum şi reprezentanţi ai mediului juridic şi academic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dan Sucu. Foto: Agerpres
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres

pixel