Izolarea împotriva covid-19. Țări, care au ales alte soluții
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
În orice caz, respectarea unor reguli pare sfântă
În orice caz, respectarea unor reguli pare sfântă
Deși marea majoritate a țărilor lumii au optat în favoarea izolării ca mijloc de stopare a răspândirii noului coronavirus, alte state au ales alte variante de a opri epidemia de covid-19. Deocamdată este greu de tras o concluzie privind care dintre scenarii s-au dovedit cele mai eficiente din punctul de vedere al protejării sănătății populației, dar și din perspectivă economică. 

Potrivit unui studiu publicat recent, dacă francezii nu ar fi fost trimiși în izolare, bilanțul ar fi putut ajunge la aproximativ 61.700 de morți între 19 martie și 19 aprilie. Ultimele date, din 25 aprilie, indică 22.245 de decese. În Suedia, unde copiii au continuat să meargă la școală, întreprinderile nu și-au oprit activitatea, barurile și restaurantele nu au fost închise, fiind intrerzise doar adunările mai mari de 50 de persoane.

E adevărat, s-au impus anumite reguli, precum păstrarea distanței sociale, evitarea deplasările inutile și purtarea măștilor de protecție. Recomandări care, spre deosebire de alte țări europene, precum Franța sau Italia, au fost respectate de marea majoritate a populației acestei țări scandinave. Lena Hallegren, ministrul afacerilor sociale declara, zilele trecute, că ”la Stockholm, spre exemplu, au fost cu 70% mai puțini oameni pe străzile orașului și cu 50% mai puțini în transportul în comun”.

Același responsabil preciza, de asemenea, că ”un sfert dintre anajați au ales să lucreze de acasă. Cu alte cuvinte, nu a fost nevoie de institurirea unor norme speciale pentru ca oamenii să înțeleagă gravitatea situației. Am mizat pe responsabilitatea fiecăruia și, cred, nu am greșit”, sublinia Lena Hallegren, citată de cotidianul Le Temps. La o populație de 10,1 milioane de locuitori, Suedia numără aproape 2100 de morți și 16.820 de cazuri confirmate de covid-19. Problema este că, în această țară epidemia a început cu trei săptămâni mai târziu decât în Franța, spre exemplu. E adevărat, economia a continuat să funcționeze, chiar dacă într-un ritm mai scăzut.

Citește și Elveția va suferi cel mai grav declin economic din ultimii 45 de ani

Alt caz, cel al Olandei, care a mizat inițial pe ”imunitate colectivă”, apoi pe o ”izolare inteligentă”. Toate școlile au fost închise din 16 martie, urmate, în aceeași zi, de baruri și restaurante, care nu se vor redeschide înainte de 19 mai. Chiar și celebrele ”cofee shop” au fost obligate să tragă obloanele. Adunările au fost limitate la trei persoane, cu respectarea distanței sociale. Cu o populație de 17 milioane de locuitori, Olanda înregistrează acum peste 4200 de decece și 28.000 de cazuri.

La celălalt capăt al lumii, în Asia de sud-est, Singapore a ales o strategie și mai diferită: urmărirea pesoanelor infectate. O metodă care, într-o primă etapă a fost eficientă. Primele cazuri de covid-19 au fost consemnate la 25 ianuarie. Până pe 30 martie erau 879 de persoane contaminate și 3 morți. Dar de la începutul lunii aprilie, orașul-stat este atins de un al doilea val al epidemiei. Prin urmare, autoritățile au decis să instituie starea de izolare începând din 6 aprilie până pe 4 mai, dar prelungită până pe 1 iunie. Între timp, numărul deceselor a crescut la aproape 15.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel