Jale pe piața europeană de acțiuni, Bursa de la București, în scădere

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Bursă / sursa foto: Freepik.com
Bursă / sursa foto: Freepik.com
Bursele europene au încheiat sesiunea de tranzacționare în scădere, în condițiile în care starea de spirit a investitorilor a fost afectată negativ de ultimele date economice din Statele Unite, din care reiese că, deocamdată, nu este loc de optimism. Bursa de la Bucureşti a urmat acest trend, terminând în scădere pe aproape toţi indicii.

La Paris, CAC 40 a scăzut cu 0,98% la 7.500,97 puncte, în timp ce Dax-ul german a pierdut 0,83%, iar British Footsie 0,35%. Indicele EuroStoxx 50 a a cedat 1,35%, în timp ce FTSEurofirst 300 a înregistrat un recul de 1,12%, iar Stoxx 600, de 1,03%.

Oferta locurilor de muncă, indicator cheie pe piața muncii americană a fost mult sub așteptări. În plus, sondajul ISM privind activitatea în industrie a confirmat încetinirea acestui sector, ceea ce a reaprins îngrijorările cu privire la dinamica economică americană.

Acești indicatori, precum și următorii așteptați în această săptămână, sunt esențiali pentru traiectoria ratelor, deoarece Rezerva Federală a confirmat la simpozionul de la Jackson Hole din august angajamentul său de a sprijini ocuparea forței de muncă.

Cu toate acestea, scenariul „aterizării soft”, favorizat de investitori, pare să dispară. Dacă reducerile de rate determinate de încetinirea inflației ar aduce beneficii activelor riscante, reducerile declanșate de o încetinire prea puternică ar afecta acțiunile, deoarece investitorii ar citi o scădere a profiturilor corporative.

Acțiuni 

Declinul Nvidia a antrenat deprecierea acțiunilor tehnologice, întreg sectorul afișând o scădere de 3,2%, cea mai slabă performanță sectorială din indicele Stoxx 600. STMicroelectronics a pierdut 1,5%, în timp ce Infineon a scăzut cu 3,7%. ASM International a scăzut cu 5,3%, ASML cu 6%, sub presiunea unei reduceri de recomandare a UBS.

Sectorul de lux din Europa a avut de suferit din cauza perspectivelor slabe de creștere în China. LVMH a pierdut 4%, față de 6% pentru Richemont și 3,2% pentru Dior. Producătorul de automobile suedez Volvo Cars și-a abandonat miercuri obiectivul de a deveni complet electric până în 2030 și a încheiat sesiunea pe minus 5,4%.

Commerzbank a scăzut cu 2,4%, deoarece statul german și-a anunțat intenția de a-și reduce participația la bancă.

Pe minus 

În aceste condiții, la Bursa de la București, valoarea tranzacţiilor înregistrate pe parcursul zilei a ajuns la 51,11 milioane de lei (10,28 milioane de euro).

Cele mai lichide titluri au fost cele ale Fondului Proprietatea, cu tranzacţii de 12,45 milioane de lei, urmate de acţiunile OMV Petrom, cu 7,62 milioane de lei, şi ale Băncii Transilvania - 6,95 milioane de lei.

Principalul indice al Bursei de Valori Bucureşti, BET, care include cele mai tranzacţionate 20 de companii listate pe Piaţa Reglementată, a scăzut cu 0,57%, la valoarea de 18.008,23 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la Bursă, a pierdut 0,58% din valoare.

Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a consemnat o diminuare cu 0,50%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a urcat 0,49%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a depreciat cu 0,39%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, a închis pe minus cu 0,79%.

Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, a coborât cu 0,36%.

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Societăţii de Construcţii Napoca (+7,89%), Comelf (+3,97%) şi ale Fondului Proprietatea (+3,03%).

Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile Grupului Industrial Electrocontact (-13,98%), Energopetrol (-9,76%) şi Condmag (-9,09%). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Bancnote
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...


pixel