Jandarmul burselor europene vrea să facă ordine pe piață

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Autoritatea europeană de reglementare a piețelor financiare vrea să pună capăt nebuniei care domină pe partea de informații financiare. Prin urmare, lansează spre consultare ideea creării unui nou instrument.

Prin această consultare, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (EAMA) vrea să afle părerile profesioniștilor din domeniul financiar cu privire la crearea unei platforme comune de date. Este vorba despre un flux de date consolidat, menit să ofere același nivel de informații tuturor actorilor de pe piele europene. .

În esență, se intenționează înlocuirea actualului sistem, fragmentat în peste 300 de platforme de executare a tranzacțiilor pe piețele cotate din Europa, precum operatorii bursieri Euronext, Deutsche Borse sau Bolsa y Mercados Espanoles (BME). În comparație, în Statele Unite sunt în jur de douăzeci, deși bursa este, în SUA, mult mai importantă decât pe Bătrânul Continent.

Aceste platforme „sunt locuri unde schimburile sunt înregistrate, efectuate sau unde sunt declarate tranzacții realizate în altă parte”. Totuși, multiplicitatea acestora „complica viața participanților de pe piață”, explică Eglantine Desautel, director general al EuroCTP, un start-up candidat să devină unul dintre viitorii operatori ai viitorului flux consolidat. 

Un nivel complet de informare

Aceste date oferă, de exemplu, „o viziune asupra unui carnet de comenzi, ne permit să știm câți oameni sunt poziționați pe cumpărare și câți pe vânzare și, de asemenea, ne indică și unde este prețul cel mai bun”, a detaliat Eglantine Desautel.

Pentru a asigura un nivel complet de informare, investitorii se bazează, în prezent, pe mai mulți furnizori de date pentru a obține o imagine completă a piețelor financiare europene, într-un timp cât mai real. 

Ca atare, acest nou instrument ar permite investitorilor „să se poziționeze cu aceleași informații pentru toți”, a concluzionat interlocutoarea agenției France Presse. Fiecare clasă de active, a adăugat Desautel, va dispune de propria ei platformă (acțiuni și ETF-uri, obligațiuni, instrumente derivate).

Proiectele privind crearea unui flux consolidat de date se derulează în cadrul directivei europene MiFiD II (Directiva privind piețele în instrumente financiare) și a regulamentului asociat MiFiR (Regulamentul piețelor în instrumente financiare), menit să îmbunătățească funcționarea piețelor financiare europene aflate sub autoritatea ESMA.

Jucătorii de pe piața financiară sunt invitați să decidă asupra tipului de date ce trebuie colectate și regulilor pe care trebuie să le respecte furnizorii acestor platforme. Consultarea este deschisă până pe 28 august și va avea ca rezultat o propunere din partea ESMA pentru standarde tehnice până la sfârșitul lunii decembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Industria petrolieră

Materii prime: De ce trage OPEC+ prețurile în jos?

Pentru a doua lună consecutiv, OPEC+ a decis să...

OpenAI / sursa foto: Wikimedia Commons / Jernej Furman
Ministerul Finanțelor
Ilie Bolojan - Foto: Agerpres
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Azi vă propunem să începeți ziua citind despre Bolojan...

Primul tur al alegerilor a lovit Bursa în plin
Marcel Ciolacu / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Mașini noi / sursa foto: Freepik.com
BNR / Foto: DCBusiness
Marcel Ciolacu / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Magazin Skechers
Familie în vacanță la mare / Foto: Freepik
Rețele electrice / Foto: Freepik
Bani
Adrain Negrescu / Foto: Facebook
Bursă / Foto: Freepik
Banca Națională a Ungariei
Preț petrol / FOTO: Freepik

Petrolul, la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani

Decizia OPEC+ de a majora producția pune presiune pe...

Birouri
Dolari / sursa foto: Freepik.com
BP / FOTO: Site-ul companiei

Fuziune petrolieră XXL: Cine va prelua British Petroleum?

Potrivit unei dezvăluiri făcute de Bloomberg în acest...

Petrol, investiții / sursa: Freepik.com
Warren Buffett
Ciocolata
Tokyo/ FOTO: Freepik
Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
Profesorul Mircea Coșea / FOTO: Arhivă
iGaming
Donald Trump / Foto: Casa Alba

Trump „nu știe” dacă trebuie să respecte Constituția

Donald Trump, care încearcă să extindă limitele puterii...


pixel