Prin această consultare, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (EAMA) vrea să afle părerile profesioniștilor din domeniul financiar cu privire la crearea unei platforme comune de date. Este vorba despre un flux de date consolidat, menit să ofere același nivel de informații tuturor actorilor de pe piele europene. .
În esență, se intenționează înlocuirea actualului sistem, fragmentat în peste 300 de platforme de executare a tranzacțiilor pe piețele cotate din Europa, precum operatorii bursieri Euronext, Deutsche Borse sau Bolsa y Mercados Espanoles (BME). În comparație, în Statele Unite sunt în jur de douăzeci, deși bursa este, în SUA, mult mai importantă decât pe Bătrânul Continent.
Aceste platforme „sunt locuri unde schimburile sunt înregistrate, efectuate sau unde sunt declarate tranzacții realizate în altă parte”. Totuși, multiplicitatea acestora „complica viața participanților de pe piață”, explică Eglantine Desautel, director general al EuroCTP, un start-up candidat să devină unul dintre viitorii operatori ai viitorului flux consolidat.
Un nivel complet de informare
Aceste date oferă, de exemplu, „o viziune asupra unui carnet de comenzi, ne permit să știm câți oameni sunt poziționați pe cumpărare și câți pe vânzare și, de asemenea, ne indică și unde este prețul cel mai bun”, a detaliat Eglantine Desautel.
Pentru a asigura un nivel complet de informare, investitorii se bazează, în prezent, pe mai mulți furnizori de date pentru a obține o imagine completă a piețelor financiare europene, într-un timp cât mai real.
Ca atare, acest nou instrument ar permite investitorilor „să se poziționeze cu aceleași informații pentru toți”, a concluzionat interlocutoarea agenției France Presse. Fiecare clasă de active, a adăugat Desautel, va dispune de propria ei platformă (acțiuni și ETF-uri, obligațiuni, instrumente derivate).
Proiectele privind crearea unui flux consolidat de date se derulează în cadrul directivei europene MiFiD II (Directiva privind piețele în instrumente financiare) și a regulamentului asociat MiFiR (Regulamentul piețelor în instrumente financiare), menit să îmbunătățească funcționarea piețelor financiare europene aflate sub autoritatea ESMA.
Jucătorii de pe piața financiară sunt invitați să decidă asupra tipului de date ce trebuie colectate și regulilor pe care trebuie să le respecte furnizorii acestor platforme. Consultarea este deschisă până pe 28 august și va avea ca rezultat o propunere din partea ESMA pentru standarde tehnice până la sfârșitul lunii decembrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...