Declarația vine în urma unei vizite de patru zile în care a făcut presiuni oficialilor de la Beijing pentru a limita excesul de capacitate industrială al rivalului tehnologic al SUA, relatează Reuters.
Yellen intenționează să amelioreze tensiunile dintre două cele mai mari economii ale lumii, și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la exporturile în creștere ale Chinei de vehicule electrice, baterii, panouri solare și alte bunuri pe bază de energie verde.
Ea a declarat că subvențiile acordate de statul chinez au dus la creșterea capacității de producție cu mult peste ceea ce poate absorbi cererea internă a SUA.
Exporturile chinezești ieftine amenință locurile de muncă din SUA și din alte părți, a spus ea, făcând o paralelă cu felul în care a fost afectat în trecut în sectorul siderurgic din SUA.
"Am mai văzut această poveste înainte", a declarat Yellen reporterilor. "Cu peste un deceniu în urmă, sprijinul masiv din partea guvernului chinez a dus prețurile pentru oțelul produs în această țară la un nivel foarte scăzut, acestea au inundat piața globală și a decimat industriile din întreaga lume și din Statele Unite".
Ea a adăugat: "Am spus clar că eu și președintele Biden nu vom accepta din nou această realitate."
Când piața globală este inundată de produse chinezești ieftine în mod artificial, a spus ea, "viabilitatea firmelor americane și a altor firme străine este pusă sub semnul întrebării".
Oficialii Trezoreriei au declarat că Yellen nu a amenințat cu tarife sau alte măsuri specifice împotriva importurilor chinezești.
Yellen a adăugat că schimburile sale cu oficialii chinezi au avansat interesele americane și că preocupările SUA cu privire la exporturile industriale excesive sunt împărtășite de aliații din Europa, Japonia, Mexic, Filipine și alte piețe emergente.
Ea a spus că o posibilă soluție pe termen scurt ar fi ca China să susțină cererea și să își schimbe modelul de creștere.
Yellen a discutat pe larg despre această problemă cu premierul Li Qiang și s-a întâlnit duminică și cu ministrul de finanțe Lan Foan. Luni, ea s-a întâlnit cu guvernatorul Băncii Populare a Chinei (PBOC), Pan Gongsheng, și cu fostul vicepremier Liu He.
Într-o întâlnire cu premierul olandez la Beijing, Mark Rutte, președintele chinez Xi Jinping a declarat că „Poporul chinez are drepturi legitime de dezvoltare și nicio forță nu poate opri ritmul progresului științific și tehnologic al Chinei”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...
China face un pas înainte în...
A încetat din viaţă Papa Francisc.
Cristina Popescu, directorul...
Șocul comercial declanșat de...
Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...
China acuză SUA de abuz...
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...
Cifrele săptămânii de la Bursa...
Potrivit unui studiu, circa 15%...
Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...
Preşedintele Renault,...
Un avion Boeing destinat Chinei...
Numărul locuinţelor asigurate...
Redacţia DC Business vă urează...
Grupaj de ştiri.
În noile condiții generate de războiul tarifelor,...
Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...
Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...