Japonezii au o mare problemă! Decizie radicală, rezultat incert

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Unii sunt chiar mai mărinimoși
Unii sunt chiar mai mărinimoși
De fapt, este un fenomen întâlnit nu doar în Japonia, dar și în Spania, Italia sau în China. Despre ce este vorba? Despre locuințe abandonate, părăsite. În unele localități din Spania, spre exemplu, sunt ansambluri întregi de case nelocuite, în China la fel, iar autoritățile caută cu disperare o soluție. Marea problemă este că în toate cazurile aceste locuințe se află în zone rurale.

Și în Japonia se întâmplă același lucru: autoritățile caută cetățeni dispuși să ocupe case goale în zonele rurale. În total, există aproximativ 8 milioane de astfel de gospodării și care au fost acum scoase la vânzare la un preț de 500 USD, relatează Insider. Mai mult, unii edili au decisi să le dăruiasă, adică să lea da gratuit. Numai să scape de ele. 

Pe de altă parte, pentru a stimula interesul cetățenilor pentru casele părăsite, autoritățile din mai multe regiuni ale țării acordă subvenții pentru renovarea lor. Conform cifrelor oficiale, Japonia numără 8,49 milioane de gospodării abandonate.

Din 2013, numărul acestora a crescut cu 3,2 la sută. Cel mai adesea, locuințele sunt lăsate din motivele obișnuite - proprietarii fie decedează, pur și simpku, fie se mută.

Citește și Cele mai promițătoarea companii din lumea jocurilor de noroc din SUA în 2021

Majoritatea clădirilor abandonate sunt situate în prefecturile Wakayama, Tokushima, Kagoshima și Kochi - ponderea acestor case depășește 18% din numărul total de gospodării. În mai multe regiuni, au apărut uri speciale, unde sunt postate liste de case gratuite sau vândute la un preț, practic, simbolic.

E adevărat, nu se știe care va fi și rezultatul acestor măsuri. Experții sunt, în general pesimiști, fie că vorbim de Spania, Italia sau Japonia: oamenii s-au obișnuit cu un oarecare confort și, chiar dacă în marea majoritate a cazurilor, locuințele oferite asigură tot necesarul, nu se înghesuie prea mulți să dea curs invitației autorităților. Excepție face poate China, unde, după cum se știe, dacă e ordin, cu plăcere.

Merită menționat că, la începutul acestui an edilii localității italiene Pietramelara au anunțat scoaterea la vânzare a unui important număr de imobile pentru 1 euro fiecare. Un program similar a fost lansat anterior în comuna Troina, din Sicilia. Orașul vinde case cu 1 €, oferind cumpărătorilor bani pentru renovarea caselor. Cei care sunt de acord să cumpere clădiri în stare bună vor primi subvenții de la primărie în valoare de până la 8000 de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

pixel