Japonia alege o companie europeană pentru un satelit reconfigurabil
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Satelit
Satelit
De pe orbita sa aflată la 36.000 de kilometri deasupra Pământului, viitorul satelit va acoperi Japonia, Asia de Sud-Est, Australia, Noua Zeelandă și Insulele Pacificului.

Operatorul japonez SKY Perfect JSAT a comandat companiei Thales Alenia Space un satelit geostaționar „digital și reconfigurabil pe orbită”, o veste bună pentru producătorul european afectat de schimbările de pe piața sateliților de telecomunicații, au anunțat luni cele două grupuri. JSAT-31, programat pentru lansare în 2027, va fi „bazat pe platforma Space Inspire a Thales Alenia Space”, au precizat cele două întreprinderi într-un comunicat de presă comun. 

Cel mai mare operator de satelit din Asia, SKY Perfect JSAT are o flotă de 17 sateliți și oferă atât pachete de televiziune cu plată, cât și servicii de comunicații prin satelit. De pe orbita sa aflată la 36.000 de kilometri de Pământ, JSAT-31 va acoperi Japonia, Asia de Sud-Est, Australia, Noua Zeelandă și Insulele Pacificului.

„Într-un context de piață în schimbare rapidă, marcat în special de intrarea noilor jucători, JSAT-31 ne va permite să satisfacem nevoile specifice ale clienților noștri și cererea piețelor în creștere, în special cea a mobilității și transportului internațional”, spune Eiichi Yonekura, CEO al operatorului, citat în comunicatul de presă. 

Este al șaptelea satelit Space Inspire vândut de joint venture-ul dintre grupul francez Thales (67%) și compania italiană Leonardo (33%), care nu a mai câștigat un contract pentru acest model de la sfârșitul anului 2022. Acest tip de satelit de nouă generație are particularitatea de a fi reconfigurabil pe orbită, adică se poate adapta instantaneu la cerere. Odată lansat, un satelit geostaționar este în mod tradițional alocat unei singure misiuni, cum ar fi difuzarea de televiziune.

Reduceri de locuri de muncă

Cu capacitatea de a se reconfigura după cum este necesar, poate oferi și lățime de bandă de mare viteză. Prin urmare, devine mai interesant pentru un operator de satelit să se angajeze pe 15 ani, știind că se va putea adapta la noile cerințe odată cu lansarea satelitului. 

Piața sateliților de telecomunicații a fost dată peste cap de creșterea constelațiilor de sateliți pe orbită joasă, care a slăbit producătorii de sateliți de telecomunicații geostaționari precum Airbus și Thales Alenia Space. Thales a anunțat la începutul lunii martie că va elimina și redistribui 1.300 de posturi în cadrul grupului, inclusiv 1.000 în Franța, din cei 8.600 de angajați ai Thales Alenia Space.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
Munca la birou. Pexels.com
Recep Tayyip Erdogan / Foto: flickr.com
Wall Street
Bani

Cursul BNR. Leul, indecis la sfârșit de săptămână

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Barbie. Foto: pexels.com

Vânzările de păpuşi Barbie scad, iar explicaţia e simplă

Vânzările de păpuși Barbie scad în lipsa unei...

Blue screen / sursa foto: Wikimedia Commons
Bernard Arnault
Aur

Aurul se redresează după o scădere bruscă

Prețul aurului a recuperat, vineri, din terenul pierdut...

Economia Rusiei
Rubla rusească
Ceaiul de la ora 5 / FOTO: Freepik

Tradiția britanică a ceaiului de la ora cinci, amenințată!

Inundații, secete... În India și Kenya, efectele...

Dolari / sursa foto: Freepik.com
OpenAI

Inteligență artificială: OpenAI amenință Google

Un anunț care a făcut ca acțiunile Alphabet,...

China Japonia / sursa: Freepik.com
Skoda Auto
Centrală pe cărbune / sursa foto: Freepik.com
Jocurile Olimpice / FOTO: Facebook JO Paris 2024
Romgaz

Dividendele Romgaz ajung, începând de astăzi, la acționari

Valoarea dividendului brut pe acțiune este de 0,1425 lei.

pexels.com
TVA
Wall Street. Foto: Pexels.com
Actualizarea CrowdStrike / sursa foto: Wikimedia Commons / Dulles Airport CrowdStruck

pixel