Jeff Bezos își extinde afacerile și pe lună

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Jeff Bezos prezintă Blue Moon
Jeff Bezos prezintă Blue Moon
Cel mai bogat om din lume, Jeff Bezos, CEO-ul grupului Amazon şi al companiei spaţiale Blue Origin, a anunţat în cadrul unei ceremonii organizate joi la Washington că intenţionează să participe la noua cursă de cucerire a Lunii şi a prezentat în acest sens proiectul unui modul de asolizare, Blue Moon, care va fi capabil să transporte vehicule şi echipamente pe suprafaţa selenară în 2024, informează AFP. 

Blue Origin, companie spaţială cu peste 2.000 de angajaţi, finanţată de celebrul miliardar american după înfiinţarea ei în anul 2000, a intrat astfel în competiţie cu alte companii renumite, care rivalizează pentru a semna contracte cu NASA în vederea revenirii astronauţilor americani pe Lună peste cinci ani. 

"Iată Blue Moon", a declarat Jeff Bezos în cadrul ceremoniei de prezentare a acestui modul de asolizare. 

În spatele lui, cortina a fost trasă şi a lăsat să se vadă macheta unui modul spaţial de talie mare, cântărind peste trei tone când este gol şi 15 tone când este încărcat cu carburant, echipat cu un singur motor. Modulul va putea să transporte 3,6 tone de echipamente pe suprafaţa lunară (6,5 tone într-o versiune ulterioară, care va fi mai mare). 

Modulul de alunizare, plasat pe patru picioare metalice, are o punte superioară, pe care vor putea fi fixate diverse echipamente. Un mare rezervor sferic pentru carburant (hidrogen lichid) se află în centrul său. 

Citește și Amazon va acoperi Pamântul cu mii de sateliți. De ce?

"Este un vehicul incredibil şi va merge pe Lună", a declarat Jeff Bezos. 

Acest modul de aselenizare este dezvoltat de peste trei ani, a precizat antreprenorul american. El va putea să transporte instrumente ştiinţifice, patru mici rovere, dar şi un viitor vehicul presurizat ce va asigura deplasarea echipajelor umane. 

Deşi Blue Moon nu va putea să transporte el însuşi astronauţi, este suficient de mare pentru a primi pe puntea sa centrală un "vehicul de ascensiune", adică un mic vas spaţial, construit de alte companii, ce va permite astronauţilor să urce de pe suprafaţa lunară către o viitoare staţie spaţială de pe orbita Lunii. 

Când va debuta programul

Obiectivul misiunii este asolizarea la polul sudic al Lunii, unde există apă în formă de gheaţă. Apa poate fi exploatată pentru a produce hidrogen, care va putea fi folosit apoi în scopul explorării Sistemului Solar. 

Potrivit unui document publicat de compania Blue Origin, obiectivul primei alunizări vizează anul 2024, adică tocmai data fixată în urmă cu mai puţin de două luni de guvernul preşedintelui Donald Trump pentru revenirea pe Lună a astronauţilor americani, în rândul cărora se va afla şi o femeie. Jeff Bezos nu a dialogat cu jurnaliştii în cadrul prezentării sale de joi. 

"Putem să contribuim la respectarea acestui termen, însă acest lucru este posibil doar pentru că noi am început acest proiect în urmă cu trei ani. Este timpul să ne întoarcem pe Lună şi de data aceasta să rămânem acolo", a spus Jeff Bezos. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel