'În primul rând s-a stabilit că astăzi ni se prezintă un material, o analiză de impact. Acesta este un lucru salutar pentru că până acum, din discuţiile pe care le-am avut de-a lungul anilor, niciun guvern nu a prezentat o analiză de impact. O analiză care include formule matematice, o analiză care implică inflaţia, rata profitabilităţii şi alte instrumente pentru creşterea salariului minim. Propunerea pe care patronatele au avut-o a fost aceea că patronii sunt de acord cu creşterea salariului minim pe economie în contextul creşterii economice dar cu două condiţii: stabilirea unui mecanism foarte clar şi predictibilitate. Noi nu putem, ca patroni, să mergem şi să spunem celor cu care avem contracte pe 31 decembrie faptul că Guvernul a stabilit creşterea salariului minim pe economie şi de la 1 ianuarie se aplică un alt salariu minim pe economie iar în acest context să regândim contractele', a spus Florin Jianu.
Majorarea salariului minim, amânată. Discuțiile reîncep în ianuarie
El a menţionat că pentru anii care urmează trebuie purtate discuţii în avans pentru a nu se mai ajunge în situaţia unei aplicări 'de pe o lună pe alta'. Florin Jianu a subliniat, totodată, că nu este de acord cu salariul diferenţiat pentru cei cu studii superioare, pentru cei care lucrează în construcţii sau pentru alte categorii.
'Prim-ministrul a spus că varianta Guvernului e aceea ca încet încet să se stabilizeze aceste salarii şi să ajungă la acelaşi nivel. Pentru moment însă nu şi-a luat angajamentul de a modifica ceva în cadrul acestor salarii', a precizat Jianu. De asemenea, preşedintele CNIPMMR a spus că ar fi de acord cu majorarea salariului minim, dar cu condiţia ca banii să ajungă direct la salariaţi. '7,2 procente înseamnă 150 de lei brut, ceea ce pe net înseamnă 70-80 de lei. Ceea ce noi am spus, şi am văzut că şi colegii de la sindicate au spus acest lucru, din analizele pe care le-am avut, suntem de acord să ajungă până la 100 lei net, dar cu condiţia ca banii să ajungă la oameni, nu ca jumătate din bani să ajungă pe taxe şi impozite la stat. Ministrul de Finanţe cumva a agreat această idee şi a spus că o să continuăm discuţiile pentru ca mai mulţi bani să ajungă la în buzunare la oameni, la angajaţi, nu să ajungă prin plata taxelor şi impozitelor într-o gaură neagră', a mai spus Florin Jianu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...