Joburile din jurul ChatGPT care se plătesc și cu 335.000 $ pe an

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Acești ingineri câștigă și 350.000 de dolari pe an
Acești ingineri câștigă și 350.000 de dolari pe an
Toată lumea vorbește despre inteligența artificială din spatele ChatGPT. Mai puțin observată este piața locurilor de muncă care se dezvoltă în jurul acestei tehnologii, unde aceste roluri nou create pot fi plătite cu până la 335.000 de dolari pe an.

Sunt numiți prompt engineers (experți în procesarea naturală a limbajului), oameni care își petrec ziua convingând inteligența artificială să producă rezultate mai bune și care ajută companiile să își formeze forța de muncă pentru a valorifica aceste instrumente.

Peste o duzină de sisteme lingvistice de inteligență artificială numite modele lingvistice mari, sau LLM, au fost create de companii precum Alphabet Inc., compania mamă a Google, OpenAI și Meta Platforms Inc.. Tehnologia a trecut rapid de la experimente la utilizarea practică, firme precum Microsoft Corp. integrând ChatGPT în motorul său de căutare Bing și în instrumentul de dezvoltare de software GitHub.

Pe măsură ce tehnologia se înmulțește, multe companii descoperă că au nevoie de cineva care să adauge rigoare la rezultatele lor.

"Este ca un fel de dresor al inteligenței artificiale", spune Albert Phelps, un astfel de inginer la compania Mudano, parte a firmei de consultanță Accenture din Leytonstone, Anglia. "Veți găsi adesea prompt engineers care provin din domeniul istoriei, filozofiei sau al limbii engleze, pentru că este vorba de un joc de cuvinte. Încerci să distilezi esența sau semnificația a ceva într-un număr limitat de cuvinte." 

Phelps, în vârstă de 29 de ani, a studiat istoria la Universitatea din Warwick, lângă Birmingham, Anglia, înainte de a-și începe cariera de consultant pentru bănci precum Clydesdale Bank și Barclays Plc, ajutându-le să rezolve probleme legate de riscuri și reglementări. O conferință de la Alan Turing Institute, un institut pentru inteligență artificială finanțat de guvernul britanic, l-a inspirat să cerceteze inteligența artificială, ceea ce l-a condus la rolul său la Accenture.

El și colegii săi își petrec cea mai mare parte a zilei scriind mesaje sau pentru instrumente precum ChatGPT de la OpenAI, care pot fi salvate ca presetări în cadrul ”terenului de joacă” al OpenAI pentru utilizatorii să le folosească mai târziu. O zi obișnuită din viața unui prompt enngineer  presupune scrierea a cinci prompturi diferite, cu aproximativ 50 de interacțiuni cu ChatGPT, spune Phelps.

Este prea devreme pentru a ști cât de răspândită este sau va deveni ingineria prompturilor. Paradigma a apărut în 2017, când cercetătorii de inteligență artificială au creat LLM-uri "pre-antrenate", care ar putea fi adaptate la o gamă largă de sarcini cu adăugarea unei intrări de text uman. În ultimul an, LLM-uri precum ChatGPT au atras milioane de utilizatori, care se implică cu toții într-o formă de inginerie a prompturilor ori de câte ori își modifică prompturile.  

Companii precum Anthropic, un start-up susținut de Google, anunță salarii de până la 335.000 de dolari pentru un "Prompt Engineer și  bibliotecar" în San Francisco. Klarity, o firmă de revizuire automată a documentelor, tot din California, oferă până la 230.000 de dolari pentru un inginer de învățare automată care poate "să ofere prompturi și să înțeleagă cum să producă cele mai bune rezultate" din instrumentele de inteligență artificială. În afara lumii tehnologiei, Spitalul de Copii din Boston și firma de avocatură londoneză Mishcon de Reya au publicat recent anunțuri pentru posturi de inginer de prompt. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel