Jocuri de putere cu pământurile rare. China cedează presiunilor europene

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
China relaxează controlul asupra exporturilor: Producători cheie de magneți din pământuri rare primesc licențe pentru clienți europeni, transmite Reuters.

China a emis licențe de export pentru cel puțin patru producători de magneți din pământuri rare, inclusiv furnizori ai gigantului auto german Volkswagen, potrivit unor surse din industrie citate de Reuters. Este prima rundă de aprobări după ce Beijingul a impus luna trecută restricții asupra acestor materiale critice, un semnal că fluxurile comerciale vitale ar putea continua.

Printre companiile care au primit aprobarea se numără Baotou Tianhe Magnetics, furnizor de magneți pentru motoarele vehiculelor electrice și hibride. Trei surse au confirmat că această firmă a obținut licența în cursul lunii aprilie, în contextul în care Volkswagen ar fi intervenit direct pe lângă autoritățile chineze pentru a facilita procesul.

„Rămânem în contact strâns cu furnizorii noștri și am primit semnale că un număr limitat dintre furnizorii de magneți ai Volkswagen AG au primit licențe de export din partea guvernului chinez”, a transmis compania într-un răspuns oficial, fără a oferi alte detalii.

Alți jucători care au primit permise includ Zhongke Sanhuan, Baotou INST Magnetic și Earth-Panda Advanced Magnetic Material, potrivit mai multor surse care au dorit să rămână anonime din cauza caracterului sensibil al informațiilor.

Deocamdată, nici producătorii chinezi, nici Ministerul Comerțului de la Beijing nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Licențele sunt emise punctual, pentru fiecare client în parte, și nu este clar dacă toți partenerii comerciali ai celor patru companii au fost aprobați. Una dintre surse a precizat că permisele vizează exclusiv clienți din Europa și Vietnam.

Decizia vine înaintea armistițiului comercial convenit luni între China și SUA – o evoluție care, potrivit analiștilor din industrie, ar putea ușura și aprobările pentru clienții americani.

Beijingul a impus restricțiile asupra a șapte elemente de pământuri rare luna trecută, ca răspuns la tarifele anunțate anterior de fostul președinte american Donald Trump. În ciuda temerilor privind întârzieri semnificative, autoritățile chineze au emis primele licențe într-un interval de mai puțin de o lună.

China controlează aproape în totalitate procesarea celor 17 elemente de pământuri rare, esențiale pentru industriile energiei verzi, apărării și auto. Lipsa alternativelor viabile pentru aceste materiale strategice este ilustrată nu doar de demersurile Volkswagen, ci și de presiunile exercitate de alți mari jucători occidentali. Luna trecută, Elon Musk a anunțat că Tesla poartă discuții cu Beijingul pentru obținerea de licențe legate de roboții Optimus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Bursa de Valori București
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României
Nvidia / Foto: Laineema / Flickr
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr

Trump atacă din nou Rezerva Federală a SUA

Critici directe la adresa președintelui Fed, Jerome...

Casă de schimb valutar
Semnare document / FOTO: Freepik
Nissan
Foto: Freepik.com
Ceaușescu pe șantier / Foto: Fototeca online a comunismului românesc / Cota: 116/1979
Sac cu bani / FOTO: Freepik

Investitorii stau pe munți de cash și nu știu ce să facă

Mii de miliarde de dolari blocate din cauza războaielor...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Cupru
Londra
Apple

Apple intră în domeniul interfețelor creier-computer

Apple (NASDAQ:AAPL) își face intrarea în domeniul...

Samsung

Samsung pregătește o achiziție importantă în Europa

Este vorba despre preluarea unui specialist în sisteme...

Indicele ROBOR la 3 luni a început să scadă
Tanczos Barna

România va încasa 1,3 miliarde euro din tranşa 3 din PNRR

România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din...

Cristian Popa, BNR
Calendar fiscal

Modificări în declarația 100. Apare o nouă obligație fiscală

ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...

OECD
București interbelic
Indici bursieri
Ședință de Guvern
Deficit comercial / Foto: Freepik

pixel