Joe Biden și Vladimir Putin au disctuat timp de două ore și un minut
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Joe Biden și Vladimir Putin în timpul videoconferințe
Joe Biden și Vladimir Putin în timpul videoconferințe
Președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin au purtat marți discuții timp de două ore în sistem virtual despre Ucraina și alte dispute, pe fondul temerilor occidentale că Moscova este pregătită să își invadeze vecinul din sud.

Imagini de la televiziunea rusă au arătat cum Biden și Putin se salută prietenește la începutul a ceea ce se aștepta să fie un schimb de replici tensionat. Biden i-a spus lui Putin că speră ca următoarea lor întâlnire să aibă loc în persoană.

Casa Albă a emis o declarație în care a anunțat că discuțiile au început, dar nu a afișat nicio imagine din "Situation Room" securizată în care se afla Biden.

Cei doi lideri au discutat timp de două ore și un minut

Kremlinul a declarat că speră ca cei doi lideri să poată organiza un summit în persoană pentru a discuta despre ceea ce a descris ca fiind starea lamentabilă a relațiilor dintre SUA și Rusia, care au ajuns la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul Războiului Rece.

Oficialii americani au declarat înainte de videoconferință că Biden îi va spune lui Putin că Rusia și băncile sale ar putea fi lovite de cele mai dure sancțiuni economice de până acum în cazul în care va ataca Ucraina.

Aceștia au declarat că sancțiunile, despre care o sursă a spus că ar putea viza cele mai mari bănci rusești și capacitatea Moscovei de a converti rublele în dolari și în alte valute, au fost concepute pentru a-l descuraja pe Putin să folosească zecile de mii de soldați masați în apropierea graniței ucrainene pentru a-și ataca vecinul din sud.

Kremlinul, care a declarat înainte de întâlnirea de marți că nu se așteaptă la niciun progres, a negat că ar ascunde vreo intenție de a ataca Ucraina și a declarat că poziția trupelor sale este defensivă.

Dar Moscova și-a exprimat o vehemență crescândă față de ajutorul militar occidental acordat Ucrainei, o fostă republică sovietică care s-a înclinat spre Occident de când o revoltă populară a răsturnat un președinte pro-rus în 2014, și față de ceea ce numește expansiunea NATO.

De asemenea, Moscova a pus sub semnul întrebării intențiile Ucrainei și a declarat că vrea garanții că Kievul nu va folosi forța pentru a încerca să recupereze teritoriul pierdut în 2014 în favoarea separatiștilor susținuți de Rusia, un scenariu pe care Ucraina l-a exclus.

"Căutăm relații bune și previzibile cu Statele Unite. Rusia nu a intenționat niciodată să atace pe cineva, dar avem îngrijorările noastre și avem liniile noastre roșii", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Liderii Marii Britanii, Statelor Unite, Franței, Germaniei și Italiei vor avea o convorbire telefonică la ora 18.00 GMT după discuțiile Biden-Putin, au anunțat Casa Albă și biroul premierului britanic Boris Johnson.

Aceiași aliați au discutat luni și "au convenit să rămână în strânsă legătură cu privire la o abordare coordonată și cuprinzătoare ca răspuns la consolidarea militară a Rusiei la granițele Ucrainei", a precizat Casa Albă.

Citește și:

Ucraina. Liderii republicilor separatiste au devenit membrii partidului lui Putin

Invazia Ucrainei depinde de... noroi. Cât de fezabilă este o astfel de manevră din partea lui Putin

Avertismentul NATO pentru Moscova: ”Atacarea Ucrainei va costa extrem de scump”

Discuții la rece

Făcând apel la toată lumea să își păstreze "sângele rece", Peskov a declarat că este vital ca Putin și Biden să vorbească, având în vedere ceea ce el a numit escaladarea extraordinară a tensiunilor din Europa.

Rubla rusă a slăbit ușor marți, unii analiști de pe piață prezicând că discuțiile vor detensiona situația, iar alții spunând că amenințarea sancțiunilor americane ar eroda speranțele de a găsi un teren comun.

Echipa lui Biden a identificat un set de sancțiuni economice pe care să le impună în cazul în care Rusia ar lansa o invazie, a declarat un înalt oficial al administrației Biden.

O sursă separată a declarat că s-a discutat despre țintirea cercului intim al lui Putin, dar nu s-a luat nicio decizie. Sancțiunile împotriva celor mai mari bănci rusești și limitarea conversiei rublelor în dolari și alte valute au fost, de asemenea, luate în considerare, a declarat o altă sursă.

German Gref, directorul executiv al principalei bănci rusești Sberbank, a calificat marți această idee drept "un nonsens" și "imposibil de executat".

CNN a relatat că sancțiunile ar putea include măsura extremă de deconectare a Rusiei de la sistemul internațional de plăți SWIFT, utilizat de bănci din întreaga lume.

Bloomberg a relatat că Statele Unite și aliații europeni analizează măsuri care vizează Fondul rus de investiții directe. Statele Unite ar putea, de asemenea, să restricționeze capacitatea investitorilor de a cumpăra datorie rusă pe piața secundară, a precizat Bloomberg, citând persoane familiarizate cu această chestiune.

Ministrul leton de externe a declarat marți, într-un interviu acordat la Londra, că Moscova trebuie să știe înainte de a acționa care va fi "prețul economic", lucru despre care a spus că ar trebui să se extindă și la gazoductul Nord Stream 2 al Rusiei, în valoare de 11 miliarde de dolari, către Germania.

Casa Albă a refuzat să comenteze.

UE vrea mai multe sancțiuni?

Șefa executivului Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, a oferit marți Ucrainei sprijinul deplin al UE și a declarat că blocul va lua în considerare mai multe sancțiuni împotriva Rusiei.

Ucraina și puterile NATO acuză Rusia că își adună trupe în apropierea graniței, ceea ce a stârnit temeri privind un posibil atac. Moscova neagă orice plan de acest fel și acuză Kievul că își masează propriile forțe în estul său, unde separatiștii susținuți de Rusia controlează o mare parte din teritoriul ucrainean.

Statele Unite au îndemnat ambele țări să revină la o serie de acorduri semnate în 2014 și 2015, în mare parte neimplementate, care au fost concepute pentru a pune capăt războiului din estul Ucrainei.

"El (Biden) va spune clar că vor exista costuri foarte reale în cazul în care Rusia va alege să procedeze, dar va preciza, de asemenea, că există o modalitate eficientă de a merge mai departe în ceea ce privește diplomația", a declarat presei seniorul administrației Biden.

Putin a declarat că dorește garanții obligatorii din punct de vedere juridic că NATO nu se va extinde mai mult spre est și un angajament că anumite tipuri de arme nu vor fi desfășurate în țări apropiate de Rusia, inclusiv în Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Comic Con Romexpo 2024. Explozia culturii "Pop&Geek"

Comic Con București 2024 a fost un eveniment dedicat...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Proiect pentru creşterea contribuţiei la Pilonul II

A fost depusă la Senat o propunere legislativă privind...


pixel