Joseph Stiglitz reia îndemnul său: Renunțați la PIB
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Trebuie să ne gândim la un instrument mai bun
Trebuie să ne gândim la un instrument mai bun
Laureatul premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz, consideră că pandemia de coronavirus a demonstrat că economia mondială funcţionează fără roată de rezervă şi a pledat pentru un indicator mai performant al sănătăţii economice a unei ţări decât Produsul Intern Brut (PIB). O idee pe care economistul a exprimat-o și în noiembrie anul trecut, într-un articol publicat în The Guardian. 

"Trebuie să ne gândim la tipul de economie pe care îl vrem după această pandemie. Nu trebuie să ne mulţumim să revenim la starea la care eram. Ştiam încă de atunci, şi astăzi cu atât mai mult, că era vorba de un echilibru cu numeroase inechităţi şi inegalităţi. În consecinţă, trebuie să îndreptăm economia într-o direcţie care să reflecte toate aceste preocupări. Produsul Intern Brut nu este un bun indicator. PIB nu ia în calcul inegalităţile, lipsa de rezistenţă, lipsa de durabilitate. Indicatorul cel mai important este impactul emisiilor de gaze cu efect de seră. Nu doar de CO2 ci şi de metan", afirmă economistul american Joseph Stiglitz.

Intervievat de agenția de presă AFP, expertul a precizat că în cazul în care ar fi existat un indicator mai bun s-ar fi oferit şi o imagine mai bună a pagubelor pe care criza din 2008 le-a provocat.

Citește și Joseph Stiglitz. E timpul ca PIB-ul să iasă la pensie!

"Ar trebui să lucrăm la un mai bun instrument de măsurare a sănătăţii unei economii, pentru a putea şti în ce măsură politicile noastre de relansare îmbunătăţesc într-adevăr societăţile noastre. Accentul pe care l-am pus pe PIB nu ne-a permis să ne dăm seama că societatea pe care am creat-o nu este una rezistentă. Nu ne-a permis să calculăm forţa economiei noastre. Pe scurt, există o mare diferenţă dacă o maşină are o rată de rezervă dau nu. Însă modul în care măsurăm PIB-ul, o maşină fără roată de rezervă este mai eficientă decât una echipată cu o roată de rezervă: ea costă mai puţin. Am creat o economie fără o roată de rezervă, fără paturi de spital suplimentare, nu ne-am pregătit pentru pandemie, nu am făcut multe lucruri care ne-ar fi permis să răspundem la pandemie. Nu am fi putut împiedica pandemia, dar am fi putut avea o economie mult mai rezistentă, mai adaptată să reacţioneze, iar aceasta cred că statisticile noastre nu ne spun", a subliniat Joseph Stiglitz.

În anul 2001, premiul Nobel pentru Economie a fost împărţit de cercetătorii George Akerlof, Michael Spence şi Joseph Stiglitz, pentru contribuţia adusă în dinamica fluxurilor de informaţii şi dezvoltarea pieţei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel