Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Finanțarea combustibililor fosili de către cele mai mari 60 de bănci din lume a ajuns la 673 de miliarde de dolari în 2022. Aceste bănci au finanțat proiecte legate de combustibili fosili în valoare de 5.500 de miliarde de dolari în cei șapte ani de la adoptarea Acordului de la Paris, potrivit raportului anual Banking on Climate Chaos, realizat de Rainforest Action Network, Oil Change International, Indigenous Environmental Network, BankTrack, Reclaim Finance, Sierra Club și Urgewald.
Pentru comparație, ediția anterioară a raportului de anul trecut arăta că cele mai mari 60 de bănci din lume au vărsat până la 742 de miliarde de dolari în finanțarea combustibililor fosili în 2021.
Pentru prima dată din 2019, banca americană JP Morgan Chase a coborât de pe primul loc în topul celor mai mari susținători ai combustibililor fosili.
RBC a finanțat proiecte de combustibili fosili cu 42,1 miliarde de dolari în 2022, inclusiv 4,8 miliarde de dolari pentru nisipuri bituminoase și 7,4 miliarde de dolari pentru fracturare, potrivit raportului.
În general, băncile americane au dominat finanțarea combustibililor fosili, reprezentând 28% din totalul finanțărilor pentru combustibili fosili în 2022. JPMorgan Chase rămâne cel mai mare finanțator de combustibili fosili din lume de la Acordul de la Paris, în timp ce Citi, Wells Fargo și Bank of America se află în continuare printre primii 5 finanțatori de combustibili fosili din 2016.
Comentând raportul, co-autorul April Merleaux, manager de cercetare și politici la Rainforest Action Network, a declarat: "Companiile de combustibili fosili sunt cele care stropesc planeta cu petrol, gaze și cărbune, dar marile bănci dețin chibriturile. Fără finanțare, combustibilii fosili nu vor arde."
Sub presiunea tendințelor ESG și a acționarilor, unele bănci au anunțat în ultimele luni reguli mai stricte privind finanțarea combustibililor fosili.
ING, de exemplu, restrânge și mai mult finanțarea pentru industria petrolului și gazelor, reducând volumul de petrol și gaze tranzacționate pe care le finanțează și nu mai finanțează infrastructura midstream pentru noi câmpuri de petrol și gaze. Barclays a declarat că nu va mai acorda finanțare companiilor sau proiectelor de exploatare a nisipurilor bituminoase și a înăsprit condițiile de creditare pentru cărbunele termic într-o politică actualizată, care nu a anunțat angajamente sau obiective generale în ceea ce privește finanțarea petrolului și gazelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...