Jucăriile, sub lupa Comisiei Europene, furioasă de neregulile descoperite

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Jucării pentru copii
Jucării pentru copii
Convingerea tuturor este că etichetele CE atașate la jucăriile pentru copii indică faptul că obiectul din mâinile micuților respectă standardele europene, sociale, de mediu și de sănătate, precum și standardele de siguranță. Dar .... 

Există atât de multe standarde europene încât senstimentul este că toate riscurile sunt acoperite... Dar nu este așa. Iată de ce, Comisia Europeană a publicat o propunere de actualizare și completare a Directivei privind jucăriile. Iar printre principalele ținte figurează disruptorii endocrini.

Perturbatorii endocrini", în unghiul mort

În 2020, o evaluare a Directivei privind jucăriile, cunoscută mai degrabă sub numele de Directiva 2009/48/CE, a scos la iveală o serie de neajunsuri.

Unele jucării de pe piața europeană în mai conțin ceea ce se numește acum "perturbatori endocrini". Este vorba despre substanțe chimice utilizate în compoziția anumitor materiale plastice. Contactul cu aceste produse, manipularea lor și introducerea lor în gura copiilor mici pot cauza probleme de sănătate și dezechilibre hormonale legate de obezitate, pubertate precoce și infertilitate.

Cu toate acestea, perturbatorii endocrini însă sunt la fabricarea jucăriilor, inclusiv în inelele de dentiție pentru bebeluși.

Prin urmare, Comisia Europeană propune adăugarea "perturbatorilor endocrini" la substanțele chimice deja interzise, precum și utilizarea produselor care pot fi "toxice pentru un organ sau pentru sistemele imunitar, neurologic sau respirator". Derogări de la această interdicție generală vor fi posibile în cazurile în care "siguranța copiilor nu este compromisă".

Evaluarea Directivei privind jucăriile a arătat, de asemenea, că multe jucării neconforme circulă încă în Europa, adesea achiziționate online. Propunerea vizează, de asemenea, aplicarea mai eficientă a standardelor existente, prin intermediul unui sistem de "pașapoarte digitale pentru produse" pe care va trebui să le aibă fiecare jucărie vândută în UE, precum și prin controale vamale adecvate.

Substanțe chimice 

Această propunere mai are de străbătut un lung drum legislativ. Va fi aprobată în forma actuală, va fi aprobată într-o versiune mai puțin proactivă ca urmare a presiunilor exercitate de grupurile de lobby, sau chiar respinsă sau înghețată?

Printre grupurile de interese care urmăresc îndeaproape această problemă se numără sindicatele consumatorilor. BEUC, organizația europeană a consumatorilor, și-a exprimat deja satisfacția de a vedea că această propunere a apărut la sfârșitul legislaturii europene.

"Dacă această propunere va deveni lege, ar fi pentru prima dată în lume când atât substanțele chimice cunoscute ca fiind responsabile de perturbarea hormonilor, cât și substanțele chimice suspectate de a provoca perturbarea hormonilor au fost interzise dintr-un întreg grup de produse”, a comentat Monique Goyens, director general al BEUC.

Mai multe garanții 

Potrivit precizărilor sale, "în luna mai, un test efectuat pe un grup de consumatori a arătat că 11 din cele 20 de jucării de dentiție pentru bebeluși testate au eliberat astfel de substanțe chimice. Consumatorii sunt expuși la perturbatori endocrini de dimineața până seara. Organizațiile de consumatori îndeamnă Parlamentul European și statele membre să aprobe eliminarea substanțelor chimice periculoase din jucării".

Această uniune europeană a consumatorilor adaugă o altă cerere, o altă bătălie a lor, cerând Comisiei Europene să propună mai multe garanții pentru a se asigura că jucăriile, păpușile, ceasurile și alte obiecte conexe destinate copiilor sunt mai bine reglementate. Aceasta solicită o mai bună reglementare a datelor colectate de la copii de către aceste obiecte conectate, care ar putea să tragă cu urechea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...


pixel