Există atât de multe standarde europene încât senstimentul este că toate riscurile sunt acoperite... Dar nu este așa. Iată de ce, Comisia Europeană a publicat o propunere de actualizare și completare a Directivei privind jucăriile. Iar printre principalele ținte figurează disruptorii endocrini.
Perturbatorii endocrini", în unghiul mort
În 2020, o evaluare a Directivei privind jucăriile, cunoscută mai degrabă sub numele de Directiva 2009/48/CE, a scos la iveală o serie de neajunsuri.
Unele jucării de pe piața europeană în mai conțin ceea ce se numește acum "perturbatori endocrini". Este vorba despre substanțe chimice utilizate în compoziția anumitor materiale plastice. Contactul cu aceste produse, manipularea lor și introducerea lor în gura copiilor mici pot cauza probleme de sănătate și dezechilibre hormonale legate de obezitate, pubertate precoce și infertilitate.
Cu toate acestea, perturbatorii endocrini însă sunt la fabricarea jucăriilor, inclusiv în inelele de dentiție pentru bebeluși.
Prin urmare, Comisia Europeană propune adăugarea "perturbatorilor endocrini" la substanțele chimice deja interzise, precum și utilizarea produselor care pot fi "toxice pentru un organ sau pentru sistemele imunitar, neurologic sau respirator". Derogări de la această interdicție generală vor fi posibile în cazurile în care "siguranța copiilor nu este compromisă".
Evaluarea Directivei privind jucăriile a arătat, de asemenea, că multe jucării neconforme circulă încă în Europa, adesea achiziționate online. Propunerea vizează, de asemenea, aplicarea mai eficientă a standardelor existente, prin intermediul unui sistem de "pașapoarte digitale pentru produse" pe care va trebui să le aibă fiecare jucărie vândută în UE, precum și prin controale vamale adecvate.
Substanțe chimice
Această propunere mai are de străbătut un lung drum legislativ. Va fi aprobată în forma actuală, va fi aprobată într-o versiune mai puțin proactivă ca urmare a presiunilor exercitate de grupurile de lobby, sau chiar respinsă sau înghețată?
Printre grupurile de interese care urmăresc îndeaproape această problemă se numără sindicatele consumatorilor. BEUC, organizația europeană a consumatorilor, și-a exprimat deja satisfacția de a vedea că această propunere a apărut la sfârșitul legislaturii europene.
"Dacă această propunere va deveni lege, ar fi pentru prima dată în lume când atât substanțele chimice cunoscute ca fiind responsabile de perturbarea hormonilor, cât și substanțele chimice suspectate de a provoca perturbarea hormonilor au fost interzise dintr-un întreg grup de produse”, a comentat Monique Goyens, director general al BEUC.
Mai multe garanții
Potrivit precizărilor sale, "în luna mai, un test efectuat pe un grup de consumatori a arătat că 11 din cele 20 de jucării de dentiție pentru bebeluși testate au eliberat astfel de substanțe chimice. Consumatorii sunt expuși la perturbatori endocrini de dimineața până seara. Organizațiile de consumatori îndeamnă Parlamentul European și statele membre să aprobe eliminarea substanțelor chimice periculoase din jucării".
Această uniune europeană a consumatorilor adaugă o altă cerere, o altă bătălie a lor, cerând Comisiei Europene să propună mai multe garanții pentru a se asigura că jucăriile, păpușile, ceasurile și alte obiecte conexe destinate copiilor sunt mai bine reglementate. Aceasta solicită o mai bună reglementare a datelor colectate de la copii de către aceste obiecte conectate, care ar putea să tragă cu urechea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...