Jucătorii mai mari și diversificați sunt imuni la prețurile negative ale energiei electrice
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Georgios Stassis, CEO al Public Power Corporation
Georgios Stassis, CEO al Public Power Corporation
Prețurile negative ale energiei electrice cauzate de supraproducția de energie regenerabilă au devenit mai frecvente și au un impact asupra veniturilor producătorilor de energie electrică. În aprilie, Germania a înregistrat prețuri negative timp de opt zile, în timp ce în Grecia s-au înregistrat prețuri ale energiei electrice sub zero pentru un total de 11 ore.

Prețurile negative de pe piața energiei electrice provoacă o mare nesiguranță în ceea ce privește investițiile și reprezintă chiar o amenințare de faliment pentru producătorii de energie electrică independenți, neintegrați vertical, după cum au arătat clar în ultima vreme cazurile din Spania și din alte țări, în timp ce marii actori de pe piață, printre care se numără și compania elenă de electricitate PPC, par imuni la astfel de pericole, ca urmare a protecției oferite de factori precum portofoliile diversificate, sursele de energie regenerabilă dispersate din punct de vedere geografic și participarea la piețele cu amănuntul de energie electrică.

Abordând această problemă în cadrul unei conferințe de presă pentru Power Summit 2024 - organizată în zona de coastă Lagonisi, la sud-est de Atena, de către Eurelectric, asociația sectorială care reprezintă interesele comune ale industriei europene a energiei electrice - Leonhard Birnbaum, director general al companiei germane de electricitate E.ON și președinte al Eurelectric, și Giorgos Stassis, director general al PPC și vicepreședinte al Eurelectric, au arătat clar cum bătăliile pentru sustenabilitate cu care se confruntă producătorii de energie electrică variază foarte mult și depind de dimensiunea și diversificarea companiei.

Comentariile lor au aruncat o lumină asupra tipului de companii care vor supraviețui cel mai probabil pentru a forma piața de energie electrică a viitorului.

Președintele Eurelectric a remarcat că regularitatea crescută a prețurilor negative la electricitate nu ar trebui să fie o surpriză, subliniind totodată că nivelul mediu al prețurilor este, în cele din urmă, cel mai important factor.

Producătorii de energie electrică se pot aștepta să înregistreze pierderi și să obțină profituri în momente diferite ale zilei, a explicat Birnbaum, adăugând că societățile mai mari rămân imune la volatilitatea prețurilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel