Jumătate dintre români vor să-și schimbe furnizorul de energie Sondaj
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Clienții pot citi singuri contorul
Clienții pot citi singuri contorul
Aproape jumătate dintre români, respectiv 40%, iau în considerare posibilitatea de a încheia un contract pentru furnizarea de electricitate cu altă companie decât în prezent, a afirmat, marţi, Remus Ştefureac, director INSCOP, într-o conferinţă de presă.

El a participat la lansarea celei de-a treia ediţii a Barometrului de Securitate Energetică, de către Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii internaţionale "Ion I. C. Brătianu" al Academiei Române (ISPRI) şi Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS), bazat pe un sondaj realizat de către INSCOP Research în colaborare cu think-tank-ul Strategic Thinking Group.

"40% dintre respondenţi iau în considerare posibilitatea de a schimba furnizorul de energie electrică. Cred că este un procent important şi, în contextul dezbaterilor din ultima vreme din spaţiul public, acest lucru înseamnă o conectare mai bună la informaţii privind tarifele. De asemenea, 36% dintre respondenţi indică intenţia de a-şi schimba furnizorul de gaze", a spus Ştefureac.

Cei mai mulţi dintre românii care au aceste intenţii au studii superioare, trăiesc în mediul urban, în zonele cele mai dezvoltate, precum Bucureşti sau regiunea Vest, şi reprezintă o populaţie activă, cu vârsta între 30 şi 44 de ani.

Compensații pentru clienți în cazul penelor de curent. ANRE face noi reguli

De asemenea, 86% dintre participanţii la sondaj sunt de acord ca gazele din Marea Neagră să fie exploatate, iar o pondere de 93,8% dintre respondenţi cred că deblocarea acestor investiţii este importantă şi foarte importantă pentru relansarea economică a ţării.

Rusia va fi principalul beneficiar, dacă gazele din Marea Neagră nu vor fi extrase, consideră 45% dintre cei intervievaţi.

Românii mai cred în proporţie de 78,3% că statul ar trebui să păstreze controlul la companiile energetice unde este acţionar majoritar, mai arată sondajul INSCOP.

Totodată, 65,9% dintre românii sunt de acord ca statul român să dezvolte producţia de energie din surse nucleare.

Sondajul a fost realizat în perioada 4-13 mai 2021, pe un eşantion de 1.056 de persoane şi are un grad de eroare de plus/minus 3%. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel