Junker: Brexit-ul fără acord a devenit palpabil. Lira sterlină, cade
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Jean Claude Junker
Jean Claude Junker
Preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, miercuri, că riscul unui Brexit fără acord este acum ”palpabil”, afirmație care a dus la o nouă scădere a lirei sterline.

''Aceasta va fi poate opţiunea Regatului Unit, dar niciodată opţiunea Uniunii Europene'', a spus Juncker în hemiciclul de la Strasbourg, la două zile după o întâlnire neconcludentă cu premierul britanic Boris Johnson, desfăşurată la Luxemburg.

La rândul său, reprezentantul preşedinţiei finlandeze a Consiliului Uniunii Europene, Tytti Tuppurainen, ministru al afacerilor europene, a apreciat că este destul de probabil ca Regatul Unit să părăsească UE, la finalul lunii octombrie, în absenţa unui acord.

''Un Brexit fără acord este un rezultat destul de probabil'', a spus Tytti Tuppurainen, a cărui ţară asigură până la 31 decembrie 2019 preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Brexit. Boris Johnson către Angela Merkel: Nu mă voi lăsa

Parlamentul britanic, unde Boris Johnson şi-a pierdut majoritatea, a votat în urmă cu două săptămâni o lege vizând împiedicarea unei ieşiri din UE fără acord, care îl obligă pe şeful guvernului să ceară o amânare de trei luni a Brexitului dacă nu se ajunge la un acord până la 19 octombrie.

Johnson a susţinut însă că ar prefera să fie "mort într-un şanţ" decât să ceară o nouă amânare.

Londra respinge soluţia aşa-numită "plasa de siguranţă"("backstop"), inevitabilă, în opinia Bruxellesului, în lipsa unei alternative credibile. Aceasta prevede ca Marea Britanie să rămână "într-un spaţiu vamal unic" cu UE dacă nu este găsită o soluţie mai bună până la finalul perioadei de tranziţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...


pixel