Justiția elvețiană anchetează tranzacția Credit Suisse-UBS. ”Este aproape imposibil”

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Justiția vrea să se asigure că nu a existat nimic ciudat în această afacere
Justiția vrea să se asigure că nu a existat nimic ciudat în această afacere
Procuratura federală elvețiană investighează circumstanțele care au dus la preluarea, în regim de urgență, a băncii Credit Suisse de către rivalul și compatriotul său UBS, sub presiunea autorităților elvețiene și în contextul scurgerilor de informații din presă.

Parchetul a declarat că dorește să se asigure că centrul financiar elvețian rămâne "curat", subliind, într-un răspuns formulat pentru agenția France Presse, că intenționează să verifice cum a fost posibile ca, pe durata negocierilor care, în principiu, ar fi trebuit să fie secrete, au ajuns în mass-media informații extrem de exacte. Au fost emise mai multe ordine de anchetă, după o ”analiză temeinică a situației, evaluare efectuată împreună cu toate serviciile interne”. 

"Parchetul federal dorește să își îndeplinească în mod proactiv mandatul și responsabilitatea de a contribui la un centru financiar elvețian curat", a precizat procuratura în răspunsul trimis jurnaliștilor de la AFP. Agenția de presă franceză amintește, în context, că sectorul bancar, în special, și cel financiar, în general, reprezintă o mare parte din PIB-ul Elveției și numără zeci de mii de angajați.

Urcușurile și coborâșurile care au marcat activitatea Credit Suisse în ultimii ani când a doua bancă elvețiană ca mărime a fost zguduită de numeroase scandaluri, au afectat reputația instituției, care nu a reușit să-și refacă prestigiu și nici să facă ordine la ea în casă. 

Imagine de ansamblu

Parchetul explică faptul că dorește "o imagine de ansamblu asupra numeroaselor aspecte ale evenimentelor legate de CS - în special cele relatate în mass-media - și să asigure și să evalueze informațiile disponibile". Scopul este de a "analiza și de a identifica orice infracțiune penală care ar putea intra în competența" procuraturii.

"În acest context, diverse organisme interne și externe au fost mandatate sau contactate cu scopul de a clarifica și de a colecta informații", a adăugat biroul procurorului general, Stefan Blättler.

Preluare sau prăbușire

În weekendul din 18 și 19 martie, UBS, banca numărul unu din Elveția, a fost presată de autoritățile de reglementare elvețiene și de guvernul federal să preia cu orice preț Credit Suisse, aflată, la acel moment, în prag de faliment. Sprijinul verbal al Băncii Centrale Elvețiene și împrumutul său masiv de 50 de miliarde de franci elvețieni (CHF), alocat miercurea precedentă, nu au resușit să-i liniștească pe investitorii extrem de nervoși din cauza turbulențelor care zguduiau sectorul bancar din Statele Unite de câteva săptămâni.

Credit Suisse, considerat veriga cea mai slabă a sectorului bancar european, împovărat de un plan de restructurare neconvingător și afectat de pierderi de peste 7 miliarde de franci elvețieni până în 2022, risca să intre în faliment, după ce cotația acțiunilor s-au prăbușit mai multe zile la rând și având dificultăți în a accesa piața pentru a obține lichiditățile necesare continuării activității sale.

După intense negocieri secrete, ale căror detalii au ajuns în presa internațională, UBS a acceptat să cumpere Credit Suisse pentru 3 miliarde: o nimica toată. Și cu garanții financiare solide din partea guvernului federal și a Băncii Centrale în cazul unor surprize neplăcute în contabilitate, pe care UBS nu avusese timp să le examineze în detaliu. Abia în seara zilei de duminică, 19 martie, guvernul elvețian a rupt în sfârșit tăcerea, anunțând preluarea care a dat naștere unui mastodont bancar cum nu a mai văzut Elveția.

Riscuri considerabile

Fuziunea nu este doar "cea mai mare tranzacție" de la criza financiară din 2008 încoace, dar este pentru prima dată când două bănci de importanță sistemică (care ar avea efect de domino dacă s-ar prăbuși) vor fuziona, a declarat Colm Kelleher, președintele consiliului de administrație al UBS, apreciind că o astfel de afacere este ”aproape imposibilă” din mai multe puncte de vedere și cu riscuri considerabile..

Aceste riscuri și dimensiunea extraordinară a noii mega-bănci formate îngrijorează cercurile politice și economice din Elveția. Pe lângă miile de disponibilizări, ei se tem că noua structură bancară va fi prea puternică, va fi prea influentă inclusiv asupra unor evoluții care nu țin neapărat de viața economică a țării.

Preluarea Credit Suisse (CS) ar putea fi costisitoare pentru UBS, spune un expert. "Fuziunile între bănci consacrate precum UBS și Credit Suisse, care nu mai au o creștere rapidă și sunt mai puțin profitabile decât concurenții lor, nu funcționează aproape niciodată", spune profesorul de finanțe Arturo Bris.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...


pixel